Fastighetsmagnaterna – Greg Dingizian

Greg Dingizian föddes 1960 i Bagdad men kom till Sverige redan som barn i mitten av 1960-talet. Familjen bosatte sig Rosengård där han växte upp. Efter ett års ekonomutbildning vid Lunds universitet började han investera i aktier och fick bland annat anställning på investmentbolaget Active. I samband med finanskrisen 1990–1994 utsågs han till VD för det börsnoterade fastighetsbolaget Gotic.

År 1997, som varande vegetarian, försökte han starta en internationell vegetarisk snabbmatskedja kallad Meaning Green med bas i Malmö vilken senare avvecklades år 2000. I samband med detta gjorde Göran Skytte 1999 dokumentärfilmen Den gröne kapitalisten om honom.

Dingizian har efter år 2000 varit verksam som VD 2001–2002 och styrelseledamot 2000–2002 i Wilhelm Sonesson & Co (numera Midsona AB). 2003–2005 var han VD för HSB Malmö.

Annehem och Victoria Park

2005–2009 blev han Dingizian av huvudägarna och styrelseordförande i det nya fastighetsbolaget Annehem och senare också i bostadsbolaget Victoria Park. 2009 köptes Annehem upp och blev majoritetsägt av familjen Paulssons byggföretag Peab. Dingizian sålde sin ägarandel i Victoria Park 2018 i samband med ett publikt bud varefter han lämnade bolaget.

Victoria Park AB figurerade i samband anklagelser om insiderbrott, i samband med ett bombdåd och anklagades för samröre med organiserad brottslighet. Dingizian har så vitt det är känt ingen som helst koppling till dessa ärenden.

Agartha och Doxa

Dingizian grundade år 2007 investmentbolaget Agartha AB (tidigare Adma Förvaltnings AB) som han fortfarande äger. Företaget äger i huvudsak fastigheter men även många minoritetsandelar i småföretag av olika slag.

Dessutom är Greg Dingizian genom Agartha AB störste ägare i fastighetsbolaget Doxa AB med 17,96% av röster och kapital. Övriga större ägare är Percy Nilsson som via Malmö Bra Bostad AB som äger 11,12% av röster och kapital samt Bergendahl & Son via Bergendahl Invest AB 10,03%. Erik Selin äger 4,60%. Doxa AB har dessutom precis köpt byggbolaget Serneke AB i Göteborg. Serneke AB har 1 200 anställda medan Doxa AB bara har ett fåtal anställda.

Styrelsen i Doxa AB består av Per Ekelund (ordf.), Greg Dingizian, Nina Nilsson Ulvinen, Jacob Karlsson, Peter Strand och Lena Grimslätt. Per Ekelund är VD i Victoriahem AB (sammanslagna Hembla och Victoria Park, ägt av tyska Vonovia), Jacob Karlsson är ägare av K-Fast Holding AB och Nina Nilsson Ulvinen är dotter till Percy Nilsson.

Doxa AB har dotterbolaget Fastighetsstaden i Halmstad AB som har fastigheter för 2,2 miljarder SEK. Doxa AB äger dessutom fastigheter i Malmö och det totala fastighetsvärdet är 3,64 miljarder.

Dessutom äger Doxa AB 15,7 procent i fastighetsbolaget Easy Depot AB och en mindre andel i KlaraBo AB.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.