Fastighetsmagnaterna – familjen Ränk

Einar Mattsson (1904-2001), storebror till John Mattson, arbetade som byggnadsarbetare på 1930-talet hos bl.a. byggmästare Anders Andersson. 1935 grundade han ett eget byggbolag, det företag som år 2006 blev Einar Mattsson Byggnads AB.

Från första början byggde företaget främst enfamiljshus men på 1940-talet övergick de till att i huvudsak bygga flerfamiljshus. Sen dess har bolaget allt mer utvecklat till ett rent fastighetsföretag.

Einar Mattsson, som nämns bland de nyrika i en uppräkning i Gustaf Olivecronas bok De nya miljonärerna från 1971, har donerat pengar till en stiftelse, som delar ut pengar för studier för byggfolk, och som kontrolleras av Arkitekturmuseet.

Einar Mattsson kvarstod som VD och ordförande i företaget fram till 1985. Samma år blev hans dotter Marianne Ränk, hennes man Ristjan Ränk och hennes kusin Lennart Ericson ägare. Den sistnämnde löstes ut 2006 varvid Ristjan Ränk blev styrelseordförande i koncernens nya moderbolag Einar Mattsson AB. 2016 lämnade han företagets styrelse.

Företaget idag
Stefan Ränk

Moderbolaget Einar Mattsson AB har dotterbolagen Einar Mattsson Byggnads AB, Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB, Einar Mattsson Projekt AB, Einar Mattsson Fastighet AB, Heirloom Asset Management AB och Fastighets AB Snörslån. De har alla i sin tur en mängd dotterbolag. Koncernen äger framförallt fastigheter i Stockholm. Antalet anställda i koncernen är 350.

Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB förvaltar drygt 14 000 bostäder samt kommersiella lokaler till ett värde om 59 miljarder kronor. Einar Mattson-koncernen äger själva 6 000 av de lägenheter de förvaltar.

Sen omkring år 2000 ägs företaget av Ristjan och Marianne Ränks barn Anders Ränk, Stefan Ränk och Kristina Ränk.

Styrelsen i Einar Mattsson AB består av Arne Karlsson (ordf), Stefan Ränk (VD), Anders Ränk, Kristina Ränk, Leif Johansson och Gun Nilsson.

En person som tidigare var hög chef i Einar Mattsson-koncernen dömdes år 2019 för förskingring av 48 miljoner kronor från familjen Ränk.

Läs mer:

Ett svar på ”Fastighetsmagnaterna – familjen Ränk”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.