Skogsbolagen – Persson Invest Skog

Persson Invest AB grundades som en bilförsäljningsfirma med namnet Bilbolaget Östersund Persson & Co år 1932. Grundare var bröderna Sven O. Persson och Gustaf Persson. Firman var återförsäljare för Volvo.

1955 delades firman i två, Bilbolaget i Östersund som ägdes av Sven O. Persson och Bilbolaget i Sundsvall som ägdes av Gustaf Persson. Sundsvallsfirman inkluderade försäljningsfilialerna i Sundsvall, Härnösand, Hudiksvall, Ljusdal, Sveg och Bollnäs. 

Bilbolaget i Östersund förvärvade efter delningen Volvohandeln i Örnsköldsvik, Lycksele, Vilhelmina och Storuman. Nya försäljnings- och verkstadslokaler uppfördes i Örnsköldsvik, Vilhelmina och Strömsund.

1967 bildades AB Persson Invest som under åren investerat i en mängd olika verksamheter, däribland skogsindustri. Det företag som senare skulle bli Persson Invest Skog AB grundades redan 1965.

Skogsverksamheten

Redan från början kom också bröderna Persson att investera i skogsmark. Mellan 1935–40 ökade deras skogsinnehav från 340 till 4 200 hektar. Under 40-talet förvärvades successivt allt fler skogsfastigheter. Skogsarealen över stadigt också under 1950-talet till 1990-talet.

Kring 2010 blev Persson Invest Skog AB delägare i Bergvik Skog AB. År 2015 ägde Persson Invest Skog AB hela 76 000 ha skog, företrädesvis i Jämtland och Härjedalen. När Bergvik Skog AB upplöstes år 2019 övertog Persson Invest Skog AB en del av skogen. 2022 ägde företaget 146 000 ha skog och var en av Sveriges största skogsägare.

Gällö Såg

1968 köpte Persson Invest Gällö Såg vilket efter stora investeringar på 90-talet blev Jämtlands modernaste sågverk. 1998 köptes även Tjärnviks Trä i Gnarp.

2010 överlåts Gällö Såg och Tjärnviks Trä till ett av Persson Invest och SCA gemensamt ägt bolag vid namn Gällö Timber AB. Även Jämtlamell ingick i företaget. Både Jämtlamell och Tjärnvik lades dock snart ner efter bildandet av Gällö Timber medan produktionen i Gällö byggdes ut.

I slutet av 2023 realiserade SCA sin option att köpa ut Persson Invest från Gällö Timber, vilket innebär att koncernen från 2024 inte längre äger något sågverk.

Valbo Trä

Förutom Gällö Såg startade företaget ytterligare skogsindustriverksamhet under 2000-talet. Företaget blev delägare i Åshammars hyvleri år 2001. 2009 köptes Edsbyns hyvleri.

2011 bildades det nya bolaget Valbo Trä AB som övertog de två hyvlerierna. Det nya bolaget köpte också Setras anläggning i Valbo samt verksamheten inom Veckebo Såg & Hyvleri. Ägare av Valbo Trä var AB Persson Invest, Valbo Trä och Förvaltning AB samt Lars-Olov Skytt.

2017 blev Valbo Trä ett helägt dotterbolag till Persson Invest som satsade 90 miljoner på modernisering och ökad kapacitet i Valbo. 2019 förvärvades även Setras hyvleri i Skutskär. 

Byggelit

Byggelit Spånskivefabrik startades i början av 60-talet, var en av landets första. I början av 90-talet hade Byggelit fem fabriker och var Sveriges största spånskiveproducent. När ägandet i Persson Invest delades 1995, övertogs Byggelit av Olle Persson.

Under ett antal år bedrev koncernen också produktion av skogsplantor i Timrå. Verksamheten överläts 2002 till SCA.

Ägare, styrelse och ledning

Ägare av hela AB Persson Invest är Bob Persson, Gunilla Johansson och Brita Sandven. De två förstnämnda är troligen syskon medan Brita Sandven kan vara ett syskonbarn.

Styrelsen i Persson Invest Skog AB består av Bob Persson (ordf), Henrik Mårtensson (VD), Anette Mörtberg och Björn Rentzhog.

Läs mer:

Ett svar på “Skogsbolagen – Persson Invest Skog”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.