Mathandlarna – Bergendahls

Bergendahl & Son AB är Sveriges femte största livsmedelshandelsföretag genom bolagen City Gross Sverige AB och EKO-gruppen Hässleholm AB (EKO Stormarknad). Ägare av företaget är Elisabeth Bergendahl Mylonopoulos samt hennes barn Sofia Bergendahl och Carl-Mikael Bergendahl.

Styrelsen i företaget består av Spyridon Mylonopoulos (ordf.), Elisabeth Bergendahl Mylonopoulos, Sofia Bergendahl, Carl-Mikael Bergendahl, Anders Christer Moberg och Ingvar Ganestam. Lars Bernhard Ljungälv är VD och styrelsesuppleant.

City Gross Sverige AB ägs via Bergendahl Food Holding AB och EKO-Gruppen Hässleholm AB ägs via EKO-gruppen i Hässleholm Holding AB. Andra dotterbolag i koncernen är Granit Funktion & Förvaring AB och Bergendahl Fashion AB med dotterbolaget Glitter International AB. Familjen äger dessutom Bergendahl Invest AB.

År 2022 omsatte Bergendahl & Son AB 13 156 miljoner SEK och hade cirka 3 800 anställda. City Gross har idag cirka 40 butiker

Historia

Mikael Bergendahl startade 1922 en agentur för margarinfabriken Svea. Verksamheten började som en hobby, då Bergendahl egentligen arbetade som privat arbetsplatsförmedlingsföreståndare i Hässleholm. Distribution skedde per cykel och margarinlådorna packades i cykelns sidoväskor.

Efter hand utökades sortimentet med ost, mjöl, konserver, konfektyrer och kundkretsen utvidgades till detaljhandlare, bagerier och restauranger. Cykeln ersattes av en tio år gammal T-Ford. Lagret låg i källaren till det så kallade Bensomska huset längst upp på Första Avenyen i Hässleholm och familjen Bergendahl bodde på andra våningen i samma byggnad.

Familjen

Såväl lager som familj flyttade 1937 till Östergatan där företaget var verksamt till 1979, då verksamheten flyttade ut på Läreda Industriområde. Mikael Bergendahl dog 1945 och då tog sonen Sixten Bergendahl över företaget.

Sixten Bergendahl dog 1983 varvid dottern Elisabeth Bergendahl-Mylonopoulos blev största aktieägare. Hon blev chef över företaget 1983 och 1988 tillträdde maken Spiros Mylonopoulos som koncernchef. 2012 övertog Peter Lund rollen som koncernchef.

Lars Ljungälv, som tidigare suttit i bolagets styrelse och dessutom varit rådgivare till ägarfamiljen, blev ny koncernchef för Bergendahl & Son år 2018.

Detaljhandel

Ett samarbete med Favörkedjan inleddes 1960 och sortimentet kompletterades med färskvaror. Under 1970-talet blev de flesta Favörbutiker istället Vivo-butiker. Undantaget var AG:s butiker i Skåne som fortsatte använda Favörnamnet intill 2002. Då blev AG:s en del av Bergendahl & Son.

Även i Stockholm fanns en Favörkedja. Denna gick 1987 ihop med Vivo och bildade Vivo Stockholm, som senare blev Vi-butikerna. Bergendahl Food var därefter livsmedelsgrossist med leveranser till butikskedjorna City GrossMatöppet och Matrebellerna. Företaget var också leverantör för Vi-butikerna fram till 2009.

År 1970 köptes den första egna butiken. EKO-hallen i Fjälkinge.

Den första City Gross-butiken öppnade i november 1993. Tre år senare var det landets enskilt största dagligvarubutik.

År 2006 genomförde Bergendahls-Gruppen och Coop en bytesaffär som innebar att Coop tog över fem AGs-butiker och överlät två Coop Forum i norra Sverige till Bergendahls Av de överlätna AGs-butikerna blev fyra Coop Extra och en Coop Konsum. Med början under 2007 bytte AG-butikerna namn till City Gross. 2009 hade den sista butiken bytt namn och AG:s upphörde.

Grossistverksamheten säljs

2021 såldes partihandelsverksamheten i dotterbolaget Bergendahl Food och 9,9% av City Gross till Axfood AB. Axfood har dessutom en option på att köpa ytterligare 20,1% i City Gross inom fem år. Därmed upphörde Bergendahls som livsmedelsgrossist.

Läs mer:

Ett svar på “Mathandlarna – Bergendahls”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.