Fastighetsmagnaterna – Urban Edenström

Urban Edenström

Urban Edenström är inte av de allra rikaste fastighetsmagnaterna. Inte heller äger han nåt av de största fastighetsbolagen. Men han är sannolikt en av de mäktigaste i fastighetsbranschen.

Detta då ett av hans företag, Newsec AB, är en av de allra största förvaltarna av fastigheter. Företaget sköter fastigheter åt andra företag som äger dem. Det ger makt men inte lika enorm rikedom som att äga fastigheterna innebär.

Stronghold Invest

Urban Edenström är dominerande och kontrollerande ägare i Stronghold Invest AB. Det är ett investmentbolag som huvudsakligen investerat i fastighetsrelaterade verksamheter. Bland annat äger de fastighetsförvaltningsbolaget Newsec AB, private equity-bolaget Niam AB som främst investerar kortsiktigt i fastigheter.

Stronghold Invest förvaltar fastigheter till ett värde av 650 miljarder kronor i dotterbolaget Newsec AB. Totalt har koncernen 2 200 anställda. Niam AB äger via sina fonder fastigheter i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Polen

Styrelsen i Stronghold Invest AB består av Anders Lönnqvist (ordf), Urban Edenström (VD), Johan Edenström (son till Urban Edenström), Håkan Johansson, Petra Scharin (vVD), Mikael Löfgren, Risto Silander och Anders Böös.

Urban Edenström är också styrelseordförande i Stockholms Handelskammare.

Delägarskap i mindre företag

Utöver Newsec och Niam har bolaget investeringar i plattformar och småföretag som Tessin, Nordkap, Avy Tmpl, Buildroid, Workaround, Netmore, Accessy, AllaBrf, Mestro, Enertiv, Gyana, MetaProp, Unissu och Newt. De erbjuder alla olika tjänster och lösningar med anknytning till fastighetsbranschen.

Tessin är en IT-plattform som möjliggör fastighetsinvesteringar genom crowdfunding, Nordkap erbjuder via en onlineplattform finansiellt stöd och rådgivning till fastighetsbolag medan Avy Tmpl erbjuder en app för att hantera fastighetsskötsel.

Buildroid är ett investmentbolag som ska investera i system och lösningar för smarta hus. Workaround sysslar med uthyrningsverksamhet av kontorsutrymmen och lokaler via nätet medan Netmore Group är en internet och nätverksleverantör.

Accessy är en app som möjliggör hantering av digitala lås via mobilen, AllaBrf erbjuder service till bostadsrättsföreningar och Mestro erbjuder en programvara som håller reda på energiförbrukning i fastigheter. Enertiv erbjuder IT-lösningar för skötsel av olika infrastruktur som är viktiga för fastigheter medan Gyana är en rapportgenerator.

MetaProp är ett riskkapitalföretag som investerar i fastighetsrelaterade företag, Unissu erbjuder en sälj- och köpplattform för fastighetsrelaterade serviceföretag och Newt är en uthyrningsplattforma för kommersiella fastigheter.

Läs mer:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.