Fastighetsmagnaterna – familjen Edlund

Familjen Edlund med Leif Edlund i spetsen var tidigare storägare i Heba Fastighets AB via familjeföretaget Carlbergssjön AB. I mars 2021 sålde de dock aktierna i Heba till SBB och numera har familjen bara fastighetsägande via Carlbergssjön AB och dess 4 dotterbolag.

Familjen Edlund tillhör Sveriges rikaste fastighetsägare och rikedomen är i mångt och mycket baserat på aktieinnehavet i Heba Fastighets AB, ett bolag de dock aldrig kontrollerat då de bara ägde röstsvaga aktier.

Leif Edlund tillhör den gamla typen av fastighetsspekulant som förlitade sig på att skriva sig i annat land och på så sätt slippa skatt på de pengar de på olika sätt tagit ur ur fastighetsbolag. Sen 1990 har han varit skriven i Schweiz. Detta ifrågasätts dock av Skatteverket som skönstaxerat honom:

Skatteverket har lagt ner stora resurser på att utreda fastighetsföretagaren Leif Edlund.

Enbart beslutet om upptaxeringen med sju miljarder kronor, som nyhetsbyrån Siren var först att rapportera om, är på 82 sidor.

Största delen av miljardbeloppet rör uttag som gjorts från Leif Edlunds företagssfär under åren 2015-2018.

Skatteverket betraktar de uttag Leif Edlund gjort som kapitalinkomster som ska beskattas med 30 procent. I Sverige.

Efter upptaxeringen krävs företagaren nu på 2,2 miljarder kronor. Kravet bygger på en skönstaxering, det vill säga Skatteverkets egna uppskattningar – och beskrivs av myndigheten som det största på en enskild person i modern tid.

Enligt Leif Edlunds ombud Fredrik Berndt som uttalat sig för Expressen har de överklagat Skattverkets beslut. Något som betyder att det kommer att bli en rättslig prövning av ärendet.

Familjeföretaget Carlbergssjön AB ägs idag formellt av Leif Edlunds två söner Johan Edlund och Anders Edlund. De äger också SP Group Bostad Vårberg AB. Styrelsen i Carlbergssjön AB består av Anders Edlund med Johan Edlund som suppleant.

Läs mer:

Ett svar på ”Fastighetsmagnaterna – familjen Edlund”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.