Fastighetsmagnaterna – Sven-Olof Johansson

Sven-Olof Johansson

Sven-Olof Johansson var en av 1980-talets ökända fastighetsspekulanter. Han gjorde bland annat affärer ihop med den försvunne Carl-Erik Björkegren. Johansson drogs med i fastighetskraschen 1991 och har 18 konkurser bakom sig. Den sista konkursen avslutades så sent som 2011. 1994 satt han också häktad för bolagsplundring. Anklagelser han dock friades ifrån.

På 1980-talet försökte han också utmana familjen Wallenberg om makten i Saab-Scania. Det lyckades han inte med, men han blev rik när Wallenberg köpte in de aktier han köpt upp så att de kunde behålla sin makt. Wallenberg sålde senare Saab till GM och sina aktier i Scania till Volkswagen.

Idag har Sven-Olof Johansson ett nytt fastighetsbolag Fastpartner AB som grundades 1987 med namnet Fastighetspartner NF AB. Grundare var förutom Sven-Olof Johansson också bland annat ICA, Skandia och Skanska. Bolaget börsnoterades 1994. År 1988 grundades Compactor Fastigheter AB med Sven-Olof Johansson som ensam ägare.

År 1996 gick bolaget samman med det tidigare börsnoterade Fastighets AB Landeriet. Namnbyte till Fastpartner AB skedde år 2000.

Fastpartner köpte på 2010-talet en lång rad förortscentrum i Stockholmsområdet, bland annat flera av de som skandalföretaget Boultbee tidigare ägde.

Johansson investerade kring 2010 i ett mindre fastighetsbolag i södra SverigeHS Fastigheter AB (egentligen Henrik och Sven-Olof Fastigheter) och i en budgivningsajt för transportörer, Sendus. I det senare företaget ägde han 25%. De andra delägarna var Anders Eriksson, Fredrik Hamilton och Axel Warg. Idag ingår detta bolag i Fastpartner AB.

Fastpartner AB

Moderbolaget i Sven Olof Johanssons fastighetsimperium är det personligt ägda och kontrollerade Compactor Fastigheter AB som alltså äger majoriteten av aktierna i börsnoterade Fastpartner AB.

Styrelsen i Fastpartner AB består idag av Peter Carlsson (ordf), Sven-Olof Johansson (VD), Katarina Staaf, Cecilia Vestin och Charlotte Bergman. I slutet av 2021 var värdet på Fastpartners fastighetsinnehav cirka 34 miljoner kronor.

I Compactor Fastigheter AB består styrelsen av Sven-Olof Johansson och hans två söner Christopher Johansson (VD) och Henrik Johansson.

Andra företag som Sven-Olof Johansson äger är Hjulsbro Byggtjänst AB och en minoritetspost i SRU Intressenter AB via Compactor Fastigheter AB. Huvudägare i SRU är Torbjörn Johansson, kanske en bror. Dessutom i en del andra mindre företag. Han är också den fjärde största delägaren i Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB) med 7,2% av rösterna och 3,3% av kapitalet.

Sven-Olof Johansson hade år 2013 också en rad styrelseposter i bolag som inte tillhörde hans fastighetskoncern, som exempelvis Autoropa ABdet stora byggbolaget NCCSRU Intressenter AB och riskkapitalbolaget Allenex ABSistnämnda bolag kontrollerades av Sven-Olof Johansson och Mohammed H.A. Al Amoudi  med 32,3 respektive 45,3% av aktierna och rösterna i företaget. Allenex hade cirka 60 anställda och är ett så kallat venture capital-företag som satsade pengar i nya bolag och afffärsidéer för att utveckla dem. Allenex ägde företagen OlerupOlerup SSP och XM-One.

Idag är Sven-Olof Johansson styrelseledamot i fastighetsbolaget SBB i Norden AB, Autoropa AB och STC Interfinans AB.

Läs mer:

Ett svar på “Fastighetsmagnaterna – Sven-Olof Johansson”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.