Fastighetsmagnaterna – Wallenstam

Hans Wallenstam

Wallenstam AB är ett fastighetsföretag i Göteborg som kontrolleras av familjen Wallenstam. Wallenstam är en av Göteborgs största fastighetsägare och dominerar ägandet längs med stadens paradgata, Kungsportsavenyn (allmänt kallad Avenyn).

Hans Wallenstam kontrollerar genom bolag och tillsammans med sin familj 61,55% av rösterna i företaget men bara 25,37% av kapitalet. Systern Agneta Wallenstam kontrollerar 5,52% av kapitalet men bara 2,84% av rösterna. Ytterligare cirka 17% av kapitalet respektive cirka 9% av rösterna i företaget kontrolleras av olika släktingar till dem.

Styrelsen i bolaget består av Lars-Åke Bokenberger (ordf), Karin Mattsson, Anders Berntsson. Agneta Wallenstam och Mikael Söderlund. VD är Hans Wallenstam.

Bolaget äger fastigheter till ett värde av cirka 64 miljarder kronor. Antalet fastigheter är cirka 230 med totalt 1,3 miljoner kvm uthyrbar yta. De finns i Göteborg, Stockholm och Uppsala. Antalet anställda är cirka 250. Dessutom äger företaget nästan 70 vindkraftverk genom Wallenstam Fastighets AB 25 som har en mängd dotterbolag i vindkraftsbranschen.

Familjen Wallenstam har också en stiftelse, Ulla & Lennart Wallenstams stiftelse som grundades 2015 som skänker pengar till olika välgörande ändamål.

Historik

Lennart Wallenstam (1909-2006) föddes på Björkö i Göteborgs norra skärgård. Han började som ung som byggnadsarbetare på Bergendahl & Höckert men 1944 startade han en egen byggnadsfirma med en arbetskamrat, Olsson & Wallenstams Byggnadsfirma. De första husen byggde de i Skytteskogen i Kungsladugård och därefter byggdes några lite större hyresfastigheter på Hisingen.

Efter några år lämnade Olsson samarbetet och Lennart Wallenstam Byggnads AB bildades. Lennart Wallenstam själv var VD i företaget fram till 1991 då sonen Hans Wallenstam tog över.

Bolaget växte med Göteborg och under miljonprogrammet byggde de stora hyresfastigheter och hela områden i Majorna, Mölndal och Kållered. När byggandet för miljonprogrammet var klart och olika regleringar på bostadsmarknaden togs bort på 1970-talet avvecklade Wallenstam byggverksamheten och blev ett renodlat fastighetsbolag.

Bolaget var ett av få och ett av mycket få börnoterade fastighetsbolag som överlevde fastighetskraschen i början av 1990-talet. Dett gjorde de med stöd från den bank man anlitade. Förmodligen var väl också bolagets belåning lite lägre än många andras.

Under 1990-talet hade sedan företaget en stark tillväxt av värdena i sina fastigheter som främst fanns i de tre storstadsområden. Ägandet i Malmö avvecklades dock i slutet av 1990-talet.

På 2000-talet har det av familjen Wallenstam kontrollerade bolaget återigen börjat bygga bostäder.

Equmeniakyrkan

Hans Wallenstams syster Agneta Wallenstam är pastor i Equmeniakyrkan (tidigare i Missionskyrkan), närmare bestämt i Betlehemskyrkan i Göteborg. Familjestiftelsen har också skänkt en hel del pengar till Equmeniakyrkan på Björkö och Betlehemskyrkan såväl som till Göteborgs Räddningsmission som står nära Equmeniakyrkan.

Det fanns tidigare också en annan byggmästare i Göteborg som både var släkt med Wallenstam och kopplad till Missionskyrkan, nämligen Torild Alexandersson. Denna firma gick dock under i 1990-talets fastighetskris.

Förutom att familjen är fast förankrad inom Equmeniakyrkan i Göteborg har de också historiskt haft mycket goda förbindelser med Göteborgs politiska beslutsfattare inom socialdemokraternas led.

Allt från Erik Johannesson (murare, stark man i Riksbyggen och andra allmännyttiga eller kommunalt ägda fastighetsbolag i Göteborg på 1950- och 60-talen) till Gunnar Larsson (kommunalråd med mera). Den nära förbindelsen till höjdare eller tidigare höjdare inom socialdemokratin kan även styrelsen år 2009 där både Erik Åsbrink och Ulrica Messing satt.

Läs mer:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.