Fastighetsmagnaterna – Svensson

Fredrik Svensson

Arvid Svensson Invest AB i Västerås har sitt ursprung i ett tunnplåtslageri som grundades 1883 i Grythyttan av Johan-Emil Söderberg Svensson. Så småningom flyttade företaget till Västerås och blev aktiebolag under Arvid Svenssons ledning. Arvid Svensson var son till Johan Emil Söderberg Svensson.

Idag ägs Arvid Svensson Invest AB av kusinerna Fredrik Svensson och Rikard Svensson, barnbarn till Arvid Svensson. Av någon anledning har dessa två idag skyddad identitet. AB Arvid Svensson är moderbolag i en koncern med fastighetsbolag, lås och larm- samt verkstadsföretag. Huvudsakligen är det dock ett fastighetsföretag.

Styrelseledamöter i Arvid Svensson Invest AB är Fredrik Svensson (ordf) och Rikard Svensson med Anders Silverling som suppleant. Fredrik Svensson är VD i dotterbolaget AB Arvid Svensson.

Dotterbolag

Bland dotterbolagen finns AB Arvid Svensson som är moderbolag för de olika dotterbolagen som bl.a. AB Axel Sundströms Järnhandel, Svanå Bruk & Säteri AB, Holles Bruk och Säteri AB, Lås & Larmteknik Europe AB, ABAS Capital AB och fastighetsbolagen Rocklunda Fastigheter AB, Fastighetsaktiebolaget Femur AB, Arosmotets Bostadsfastigheter AB och Anund Fastighets AB. Direkta dotterbolag till Arvid Svensson Invest AB är Fastighetsaktiebolaget Femur 2 och AB Venarv.

Rocklunda Fastigheter AB äger idrotts- och sportanläggningar. Men det finns planer att sälja anläggningarna till Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB).

Intressebolag

Utöver dotterbolagen är Arvid Svensson Invest AB också delägare med minoritetsintressen i ett antal småföretag som IT-företagen Novotek AB (10,93% av rösterna) och enligt dem själva också Pagero Group AB men det syns inte i Pageros aktieägarförteckning så det gäller nog inte längre.

Vidare är de delägare i säkerhetsföretaget Great Security (som kontrolleras av ett riskkapitalbolag, MVI Fund), klädföretaget Cross Sportswear, rör och stålgrossisten Aston Carlsson, 15,81% i Case Group AB (med dotterbolaget Case Kapitalförvaltning AB), schweiziska medieföretaget Monocle och reklamföretaget Retail United International AB.

Fastighetsbolag

Men de viktigaste och värdemässigt största investeringarna är delägandet i Fastighets AB Balder och Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB). I SBB är Arvid Svensson Invest AB näst största delägare med 12,7% av rösterna och 4,0% av kapitalet. Ilija Batljan kontrollerar 31,5% respektive 8,1%. Även i Balder är Arvid Svensson Invest AB näst största delägare med 14,8% av rösterna och 8,8% av kapitalet. Erik Selin kontrollerar 48,8% respektive 35,1%.

Läs mer:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.