Fastighetsmagnaterna – Ilija Batljan

Ilija Batljan. Bild: SBB

Ilija Batljan föddes 1967 i Montenegro, där han utbildade sig till gymnasieingenjör i programmering. Han kom till Sverige 1993 tillsammans med sin hustru och dotter på grund av kriget i det dåvarande Jugoslavien. 1996 tog han filosofie kandidatexamen i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

Med en bakgrund som ekonom på Interamerikanska utvecklingsbanken och som gästforskare vid EU-kommissionen, direktoratet för finans och ekonomi, arbetade Batljan som departementsråd på Socialdepartementet. Han var även politisk sakkunning under Maj-Inger Klingvall och Ingela Thalén. År 2005 valdes han till kommunalråd i Nynäshamn, där han arbetade för en högkvalitativ offentlig sektor och utbyggnad av infrastrukturen.

Kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Nynäshamns kommun förblev han intill 2009. Mellan den 1 maj 2010 och 3 maj 2011 var han landstingsråd i opposition i Stockholms läns landsting.

Som landstingsråd i opposition i Stockholms läns landsting kritiserade Batljan under maj 2010 finansieringen av Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Han menade att landstinget skulle förlora stora summor genom att erbjuda onormalt hög avkastning och räntor till investerare samt ha en för hög indexering av driftskostnader. I februari 2012 utsåg regeringen Batljan till ordförande i styrelsen för Södertörns Högskola.

Ilija Batljan avgick som landstingsråd den 3 maj 2011, och tillträdde en befattning som vice VD i Fjärde AP-fondens fastighetsbolag Dombron AB, sedermera namnändrat till Rikshem AB. Den 9 december 2015 gav bolagets styrelse besked att Batljan avskedades, eftersom han gjort omfattande fastighetsaffärer för egen räkning utan att informera företagets styrelse.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB

Ilija Batljan grundade under våren 2016 Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB). Bolaget äger och förvaltar samhällsfastigheter och hyresrätter runtom Sverige.

Huvudägare i SBB är Ilija Batljan som kontrollerar 31,5% av rösterna och 8,1% av kapitalet i företaget. Familjen Svensson kontrollerar 12,3% av rösterna och 6,6% av kapitalet via Arvid Svensson Invest AB och Marjan Dragicevic via eget ägande och Dragfast AB 13,2% av rösterna och 8,5% av kapitalet. Både Ilija Batljan och Marjan Dragicevic hör till de rikaste fastighetsmiljardärerna i Sverige.

Styrelsen i SBB består av Lennart Schuss (ordf), Ilija Batljan (VD), Sven-Olof Johansson, Fredrik Svensson, Hans Runesten, Eva Swartz Grimaldi och Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Förutom engagemanget i SBB är Ilija Batljan också styrelseordförande i Ilija Batljan Invest AB, Health Runner AB och Cryptzone Group AB. Health Runner AB är moderbolag till Ilija Batljan Invest AB.

Läs mer:

2 svar på “Fastighetsmagnaterna – Ilija Batljan”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.