Fastighetsmagnaterna – Ljungberg

Familjen Ljungberg är huvudägare i två fastighetsbolag, Atrium Ljungberg AB och Tagehus Holding AB. Ursprunget till Tagehus är den byggnadsfirma som Tage Ljungberg grundade.

Tagehus Holding AB
Johan Ljungberg

År 1946 grundade Tage Ljungberg en byggnadsfirma som främst byggde villor och mindre lägenhetshus. På 1950-talet utvecklades företaget till att också bli en fastighetsägare. Under 1970-talet började Tage Ljungbergs barn Åke Ljungberg och Birgitta Holmström arbeta i firman.

På 1980-talet delades företaget i två delar, Tagehus Förvaltnings AB med bostadsfastigheter och LjungbergGruppen AB med kommersiella fastigheter. På 1990-taket startades ett dotterbolag i Nederländerna.

År 2010 bildades Tagehus Holding AB som tog över merparten av verksamheten i Tagehus AB, (tidigare Tagehus Förvaltning AB). Tagehus sålde samtidigt samtliga bostadsfastigheter i centrala Stockholm och ökade ägandet i Atrium-Ljungberg. 

Tagehus Holding AB har flera dotterbolag i fastighetsbranschen som bland annat Credentia AB och Tagehus Fastigheter samt en del andra dotterbolag inom hotell och restaurang, flygverksamhet, flygservice och fritids- och badverksamhet. Det totala antalet anställda i Tagehus-koncernen är cirka 600.

VD i Tagehus Holding AB är Karl Lilja. Styrelseordförande är Johan Ljungberg och övriga ledamöter är Åke Ljungberg, Per-Erik Hesselberg och Johan Thorell med Tom Ljungberg som suppleant.

Atrium Ljungberg AB

LjungbergGruppen AB startades på 1980-talet och börsnoterades 1994. Familjen Ljungberg/Holmström fortsatte dock vara största delägare.

På annat håll så samlade Konsumentföreningen Stockholm, Konsumentkooperationens pensionsstiftelse och Konsumentkooperationens pensionskassa sina gemensamma fastigheter i bolaget Atrium Fastigheter år 1999. 

I oktober 2006 fusionerades de två bolagen till Atrium Ljungberg AB. Idag är familjen Ljungberg störste ägare med 31,4% av rösterna och 23,4% av kapitalet. Konsumentföreningen Stockholm innehar 20,9% av rösterna och 25,5% av kapitalet medan familjen Holmström har 19,7% av rösterna och 11,7% av kapitalet. Bolaget kontrolleras av familjen Ljungberg/Holmström med över hälften av rösterna.

I styrelsen sitter Johan Ljungberg (ordf), Conny Fogelström, Erik Langby, Sara Laurell, Gunilla Berg och Simon de Château. Företagets fastigheter hade ett värde på 51,6 miljarder kronor vid utgången av 2021. Antalet anställda var cirka 330.

Läs mer:

Ett svar på ”Fastighetsmagnaterna – Ljungberg”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.