Fastighetsmagnaterna – Michael Cocozza

År 1981 grundade Michael Cocozza i Linköping ett fastighetsföretag, Fastighetsbolaget Duvkullen. Detta bolag bytte senare, år 2003, namn till Botrygg AB. Samtidigt med namnbytet påbörjades också en expansion och företaget äger idag fastigheter i Stockholm, Norrköping, Göteborg, Örebro och Uppsala förutom i Linköping där huvudkontoret ligger. Redan 1987 startade företaget även en egen byggnadsverksamhet.

Bolaget såväl som Michael Cocozza har bedrivit politiska kampanjer för att kunna få till stånda ett billigare byggande. Det har lett till att företaget importerar en stor del av byggmaterialet från andra länder. Dessutom har de en stor andel utländsk arbetskraft i byggbolaget samt avtal med en gul, dvs en företagsstyrd, fackförening. Bolaget har också kritiserats hårt av anställda. Alla anklagelser tillbakavisas dock av Michael Cocozza.

Företaget har också bedrivit politiska kampanjer för en annan markfördelningsprocess i kommunerna. Michael Cocozza har slutligen också engagerat sig i politiken som medlem i Liberalerna. Han blev invald i kommunfullmäktige i Linköping år 2018 men har redan uteslutits ur Liberalerna. Han har därför bildat ett nytt eget parti, Linköpingslistan, som ska ställa upp i valet 2022.

Botrygg AB äger och förvaltar idag fastigheter med totalt 4 500 lägenheter ett 50-tal så kallade samhällsfastigheter, dvs byggnader som används av offentliga institutioner och myndigheter. Antalet anställda är cirka 400 personer. Michael Cocozza är fortfarande ägare av bolaget.

Styrelsen i Botrygg AB består av Michael Cocozza (ordf), Giuseppe Cocozza (sannolik Michale Cocozzas far), Hans Lander, Kjell Hansson, Harald Bengtsson, Pernilla Ström och Joachim Arcari. Vid är Adam Cocozza, son till Michael Cocozza.

Adam Cocozza är för sin del ägare av Botrygg Stockholm Holding AB. Styrelsen i detta bolag består av Adam Cocozza, Michael Cocozza och Catharina Högbom (fru till Michael Cocozza).

Förutom Adam Cocozza är också brodern Simon Cocozza verksam i familjeföretaget.

Läs mer:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.