Finansklanerna – Olsson

Familjen Olsson i Göteborg är idag den ledande redarfamiljen i Sverige. Minst en redarfamilj har alltid ingått bland de 15 familjerna sedan den statliga Koncentrationsutredningen och CH Hermanssons bok på 1960-talet. Då var det familjen Broström och familjen Ax:son Johnson. Den sistnämnda familjen finns med bland de 15 familjerna även idag men de äger inga rederier och inga fartyg. Istället har vi familjen Olsson och deras Stena-imperium.

Som sig bör hör familjen Olsson hemma i Göteborg och deras företag har också sina huvudkontor där. Stena-gruppen, eller Stena-sfären, består av tre huvudbolag, rederiet Stena AB, investmentbolaget Stena Sessan AB och skrotföretaget Stena Metall AB. Huvudägare i alla bolagen är familjen Dan Olsson men även hans syskon är delägare i Stena AB och Stena Metall AB.

Styrelsen i Stena AB består av Gunnar Brock (ordf), Dan Olsson (VD), Mia Brunell Livfors (som också har uppdrag i finansklanen Ax:son Johnsons företag), Christian Caspar, Vivienne Cox, Marie Eriksson (systerdotter till Dan Olsson), Casper von Koskull, William Olsson (son till Dan Olsson), Lars Westerberg, Anne-Marie Pouteaux (suppleant) plus representanter för de anställda.

Stena AB består av Stena Fastigheter AB, Stena Rederi AB (omfattar inte Stena Line), Stena Adactum AB som i sin tur äger bl.a. S-Invest Trading AB (Blomsterlandet med mera), Ballingslöv International AB och Envac AB. Dessutom är Stena Adactums delägare i Gunnebo Holding AB som äger Gunnebo AB. Den andre delägaren är private equityföretaget Altor (Harald MIx).

Stena Line ägs av Stena Line Holding BV i Nederländerna som har dotterbolaget Stena Line Scandinavia AB med sammanlagt 2 400 anställda.

Makthavare i finansklanen Olsson, styrelseuppdrag

 • Dan Olsson, Stena AB (VD),
 • Marie Eriksson, Stena AB, Stena Metall AB, Fastighets AB Kalvringen, Stena Sessan Line AB och Formica Capital AB
 • William Olsson, Stena AB, Stena Sessan AB (ordf), Stena Metall AB och Fastighets AB Kalvringen
 • Gustav Eriksson, Formica Capital AB, Collectius AB och Fastighets AB Kalvringen

Stena Sessan AB äger 52% av rederiet Concordia Maritime AB som därmed är ett dotterbolag. Concorda Maritime AB bemannar inga fartyg utan hyr in personal från andra företag. Andra dotterbolag är Stena Sessan Fastigheter AB.

I Scandic Hotels Group AB är Stena Sessan AB kontrollerande ägare med 19,9% av aktier och röster. Formica Capital AB äger 4,9%. Stena Sessan AB har också gjort investeringar med minoritetsägande har gjorts i företag som Exeger Sweden AB, Budbee AB, Annotell AB och Voi Technology AB.

Madeleine Olsson Eriksson äger för sin del också investmentbolaget Formica Capital AB. De har i samband med att det nya bolaget bildades istället sålt sitt ägande i investmentbolaget Stena Sessan AB som alltså enbart ägs av Dan Olsson och hans barn.

i styrelsen för Formica Capital AB sitter John Giverholt (ordf), Bert-Åke Eriksson (make till Madeleine Olsson Eriksson), Clas Lyrhem, Staffan Hultgren, Gustva Eriksson (son till Madeleine Olsson Eriksson) och Marie Eriksson (dotter till Madeleine Olsson Eriksson),

Formica Capital AB har investerat i Cybercom genom innehav av en majoritet av aktierna i Cybercom Group AB via Cybercom Intressenter AB. Numera är Cybercom en del av KnowIt AB där Formica Capital är största ägare med 11,5% och kontrollerar företaget ihop med JCE Group AB (fam. Ericsson). Dessutom bland annat i Sierra Energy i USA, Collectius AB, Devoted Health (USA), och Orbital Systems.

Fastighets AB Kalvringen verkar vara ägt av barnen till Dan Olsson och Madeleine Olsson Eriksson, Selma Olsson Åkefeldt och William Olsson respektive Gustav Eriksson och Marie Eriksson.

Vid sammanräkningen av antalet anställda i finansklanen Olssons företag räknar jag antal anställda 2019 då flera av företagen drabbats mycket hårt av covid-19 och antalet anställda år 2020 avspeglar därför inte företagens egentliga storlek. Det handlar om flera tusen färre anställda.

Antal anställda i företag som kontrolleras av finansklanen Olsson

 • Stena AB, 11 800
 • Stena Sessan AB, 7 000
 • Stena Metall AB, 3 500
 • Stena Line Scandinavia AB, 2 400
 • Scandic Hotels Group AB, 11 700
 • Collectius AB, 500

Antal anställda i företag som delvis kontrolleras av finansklanen Olsson

 • Gunnebo AB, 4 500
 • KnowIt AB, 3 800

Total antal anställda i företag kontrollerade av finansklanen Olsson är cirka 38 000. Inkluderas delägda företag blir det 47 000. Antalet sysselsatta är några tusen fler om också inhyrd personal räknas. År 2018 uppskattade Tankesmedjan Katalys att finansklanen Olsson kontrollerade ett kapital på 70 miljarder SEK.

Läs mer:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.