Redarfamiljen Olssons makt – personerna

I familjen Olssons företag, Stena-sfären, finns det egentligen bara en makthavare från själva ägarfamiljen och det är Dan Sten Olsson, son till grundaren Sten A Olsson. I styrelsen för Stena AB är också William Olsson, son till Dan Sten Olsson, suppleant.

Sten Allan Olsson är på många sätt en typisk representant för de som dominerar dagens rederinäring i Götbeorg. Han kommer från Donsö vilket en majoritet av de större redarna i Göteborg gör idag.

Han kommer alltså inte från den gamla redareliten i Göteborg med namn som Broström och Carlsson. Däremot har sonen Dan Sten Olsson gift in sig i den gamla göteborgseliten genom att gifta sig med Jane Thorburn, dotter till Bertil Thorburn, länge VD i NK:s föregångare i Göteborg, Turitz & Co samt AB Ferd. Lundqvist, från en av Uddevallas anrikaste familjer. En familj som ägt många rederier och andra företag. Han var dessutom styrelseledamot i den sen länge uppköpta konkurrenten Sessan. Jane Thorburns bror är för sin del ägare tillMorlanda säteri på Orust.

Stena-sfären består av tre morderbolag och som samordnande funktion finns därför ett så kallat Advisory Board, en rådgivande styrelse alltså. I denna sitter Lennart Jeansson, Roger Holtback, Ray Miles, Eivind Reiten, Tomas Billing, Samir Brikho, Dan Sten Olsson, Staffan Hultgren och Peter Claesson.  Av dessa är Dan Sten Olsson VD och styrelseledamot i Stena AB, Staffan Hultgren vice VD och vice styrelseordförande i Stena AB, Lennart Jeansson styrelseordförande i Stena AB och Peter Claesson finansdirektör i Stena AB.

Dan Sten Olsson är också styrelseordförande i Stena Metall AB och Stena Sessan AB, styrelseledamot i en mängd dotterbolag i de olika koncernerna bl.a. Concordia Maritime AB och Stena Adactum AB. Dessutom är han vice ordförande i Sveriges Redareförening där också Claes Berglund från Stena-koncernen sitter.

Lennart Jeansson sitter också i styrelsen för Stena Metall AB, Peter Claessonsitter också i styrelserna för Stena Sessan AB, Meda AB, Sveriges Ångfartygs Assurans Förening och i en lång rad dotterbolag i koncernen såsom Stena Line Holding BV, Stena Drilling Ltd, Stena Fastigheter AB.

VD:n i Stena Sessan, Bert-Åke Eriksson är också styrelsemedlem i Meda AB, Stena Adactum AB, Beijer Electronics AB och Concordia Maritime AB.

Lars Westerberg är en annan person med flera uppdrag i Stena-sfären. Han sitter i styrelsen för Meda AB och Stena AB. Lars Westerberg är dock inte att anse som en makthavare i Stena-sfären utan som ett styrelseproffs.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2013.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 svar på “Redarfamiljen Olssons makt – personerna”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.