Den svenska skogen – Bergvik Skog AB

Bergvik Skog AB bildades år 2004 och förvärvade då den skogsmark som Stora Enso och Korsnäs AB ägde. Långsiktiga virkesavtal upprättades mellan Bergvik Skog och de tidigare ägarna som också slöt avtal med Bergvik Skog om olika skogstjänster. Bergvik Skog utökade senare sitt skogsinnehav under 2008 när de etablerade ett dotterbolag i Lettland, Bergvik Skog SIA.

Bergvik Skog har under åren sedan bolaget bildades, fått in fler aktieägare än de ursprungliga Stora Enso och Billerud Korsnäs. Det var bland annat Länsförsäkringar, Wallenbergsbolaget FAM, Kåpan pensioner, 3:e AP-fonden, Persson Invest, Karl Hedin, Tham Invest, Nordea Liv Sverige och Proventus.

Upplösning

Ägarandelarna vid upplösningen av Bergvik Skog var att Stora Enso AB ägde 49 %, FAM AB 15 %, Länsförsäkringar 14,9 %, Billerud Korsnäs AB 5, 0 %, Kåpan pensioner Försäkringsförening 5,0 %, 3:e AP-fonden 4,9 %, Persson Invest 1,7 %, Tham Invest AB 1,2 %, Nordea Liv Sverige 1,0 %, AB Karl Hedin 0,9 %, Proventus 0,6 %, Stora Enso Gemensamma Pensionsstiftelse 0,2 %, mindre innehav 0,6 %.

I november 2017 gick ägarna tillsammans ut med nyheten att de var överens om att dela upp Bergvik Skog mellan sig för ett direkt ägande av skogen.

Styckning

I november 2018 sålde Bergvik Skog det lettiska bolaget Bergvik Skog SIA till Södra med 0,11 miljoner ha skog. Den 31 maj 2019 delades resten av Bergvik Skog som hade 2,3 miljoner ha skog upp mellan åtta av de största aktieägarna.

De tre plantskolor Bergvik Skog ägde såldes till Stora Enso som också övertog huvuddelen av den mark de tidigare ägt. FAM bildade bolaget Kopparfors Skogar, Länsförsäkringars bildade Hällefors Tierp Skogar, Kåpan pensioner och 3:e AP-fonden för sin del Gysinge Skog. Tham Invest AB har bolagen Borgvik Skog AB och Edsmåla Skog AB.

Stora Enso äger idag 1,4 miljoner hektar och BillerudKorsnäs tog tillbaka sitt markinnehav på 350 000 hektar. Kopparfors Skogar äger 283 000 hektar, Hällefors Tierp Skogar 100 000 hektar och Gysinge Skog 60 000 hektar. Persson Invest förvärvade 31 000 hektar, Karl Hedin lade 9 000 hektar till sitt tidigare innehav och Tham Invest köpte 8 000 hektar.

Billerud Korsnäs skogar behölls i bolaget Bergvik Skog Öst AB som tidigare var ett dotterbolag till Bergvik Skog AB. Det knoppades sedan av till den störste ägaren i Billerud AB (tidigare Billerud Korsnäs), AMF.

Bergvik Skog Öst AB ägs idag av AMF Pension & Fonder till 89,9%. Resterande 10,1% ägs av Billerud AB. Företaget har totalt 360 000 ha skog och är en av Sverige största skogsägare. Styrelsen består av Jan Oliver Åström (ordf), Caroline Ekelund Sundewall, Anna-Maria Tuominen-Reini, Fredrik Lundeborg och Katarina Anna Maria Romberg.

Läs mer:

3 svar på “Den svenska skogen – Bergvik Skog AB”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.