Finansklanerna – Lundin

Finansklanen Lundin är en av flera svenska finansklaner där ägandet i bolagen ofta är placerat i stiftelser och bolag i olika skatteparadis, dvs i det som kan kallas Moneyland, landet utan lagar eller med lagar som gynnar de rika. Familjens ägande är fokuserat på råvarusektorn, dvs oljeutvinning och gruvbrytning.

Makthavare i familjen Lundin är Ian Lundin och Lukas Lundin samt deras söner Adam I Lundin och Jack Lundin. Familjen kontrollerar företagsgruppen (Lundin Group) genom familjesstiftelser och holdingbolaget Nemesia Sarl i Luxemburg som ägs av familjestiftelserna. Ingen medlem av klanen är bosatt i Sverige.

Nemesia Sarl äger 33,39% av Lundin Energy AB och 13% av Lundin Mining Corp. Familjen Lundin kontrollerar därför båda dessa bolag. Bägge bolagen är noterade på Stockholmsbörsen men Lundin Mining Corp är baserat i Kanada.

I styrelsen för Lundin Energy AB sitter Ian Lundin (ordf), Lukas Lundin, Adam I Lundin, Peggy Bruzelius, Ashley Heppenstall, Torstein Sanness, Alex Schneiter, Grace Reksten Skaugen, Jakob Thomasen och Cecilia Vieweg. Ludnin energy prospekterar efter olja i olika delar världen. De äger dotterbolagen i andra länder via ett nederländskt holdingbolag, Lundin Petroleum Holding BV, vilket döljer både ägande och vinster.

Styrelsen i Lundin Mining Corp består av Lukas Lundin (ordf), Ashley Heppenstall, Marie Inkster, Donald Charter, John H. Craig, Peter C Jones, Jack Lundin, Dale C Peniuk, Karen Poniachik och Catherine JG Stefan. Lundin Mining bryter koppar-, guld-, zink- och nickelmalm i flera olika länder. Bland dotterbolagen finns Zinkgruvan Mining AB i Sverige, Sociedade Mineira de Neves-Corvo S.A (Somincor) i Portugal och Lundin Mining South America SpA i Chile.

Familjen Lundin kontrollerar genom stiftelser och direkt aktieägande också Lucara Diamond Corp med cirka 18% av aktier och röster. Det är också ett kanadensiskt bolag noterat på Stockholmsbörsen. Genom ett dotterbolag bryts diamanter i Botswana.

Andra kontrollerade gruvbolag är Bluestone Resources Inc (90 anställda), Denison Mines Corp (uran, 70 anställda), Filo Mining Corp (30), Josemaria Resources Inc (15), Lundin Gold Inc och NGEX Minerals Ltd (5). Kontrollerade oljebolag är Africa Energy Corp (10), Africa Oil Corp (20), International Petroleum Corp och Shamaran Petroleum Corp (5). Dessutom kontrollerar de solenergibolaget Etrion Corp. Alla bolagen är kanadensiska även om verksamheten i många fall finns i helt andra länder. Den huvudsakliga verksamheten i de flesta av bolagen är prospektering men Lundin Gold bryter också guld och International Petroleum producerar olja. De är i allmänhet noterade på en eller flera av börserna i Stockholm, New York (NASDAQ) eller Toronto

Makthavare i finansklanen Lundin, styrelsuppdrag

  • Ian Lundin, Lundin Energy AB (ordf), Adolf H. Lundin Charitable Foundation och Etrion Corp
  • Lukas H Lundin, Lundin Mining Corp (ordf), Lucara Diamond Corp (ordf), Lundin Gold Inc (ordf), Lundin Foundation (ordf), Bukowski Auktioner AB (ordf), Lundin Energy AB och Filo Mining Corp
  • Adam I Lundin, Filo Mining Corp (ordf), Africa Energy Corp (ordf), NGEx Minerals Ltd, Josemaria Resources Inc och Lundin Foundation
  • Jack Lundin, Lundin Mining Corp, Lundin Foundation, Josemaria Resources Inc och Denison Mines Corp
  • Ashley Heppenstall, Africa Energy Corp., International Petroleum Corp, Josemaria Resources Inc (ordf), Lundin Mining Corp, Lundin Gold Inc, Lundin Energy AB, and Africa Energy Corp, Filo Mining Corp
Lundin Groups verksamheter

Anställda i företag kontrollerade av finansklanen Lundin

  • Lundin Energy AB, 400
  • Lundin Mining Corp, 8 900
  • Lucara Diamond Corp, 200
  • Lundin Gold Inc, 1 600
  • International Petroleum Corp, 300

Totalt antal anställda i företag som kontrolleras av finansklanen Lundin är cirka 12 000. Tankesmedjan Katalys uppskattade klanens kontrollerade kapital till 95 miljarder SEK år 2018.

Läs mer:

3 svar på “Finansklanerna – Lundin”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.