Finansklanerna – Stenbeck

Stenbeck en av få finansklaner vid sidan av Wallenberg som existerade redan på 1960-talet. Då var Hugo Stenbeck Sr advokat åt familjen Klingspor som var en av de 15 familjerna både hos CH Hermansson och i den statliga Koncentrationsutredningen. Han fick delvis betalt i aktier i Investment AB Kinnevik vilket så småningom ledde till att han blev dominerande aktieägare i företaget.

Hugo Stenbeck Sr var farfar till Cristina Stenbeck, klanens viktigaste makthavare idag. Ingen från familjen sitter dock i Kinneviks styrelse som består av James Anderson (ordf), Susanna Campbell, Harald Mix (äger private equity-företaget Altor), Brian McBride, Charlotte Strömberg och Cecilia Qvist.

Familjen Stenbeck är dock huvudägare via holdingbolaget Verdere SARL i skatteparadiset Luxemburg med 4,1% av kapitalet och 19,17% av rösterna, stiftelsen CMS Sapere Aude Trust med 1,4% respektive 6,67% och Alces Maximus LLC i skatteparadisdelstaten Delaware i USA med 2,42% av kapitalet och 11,59% av rösterna. Familjen Klingspor kontrollerar cirka 2% av kapitalet och innehar cirka 6,2% av rösterna.

Syskonen Cristina och Max Stenbeck äger 50% var av Verdere SARL medan deras bror Hugo Stenbeck äger Alces Maximus LLC och Cristina Stenbeck kontrollerar stiftelsen CMS Sapere Aude Trust.

Tankesmedjan Katalys uppskattade att finansklanen Stenbeck hade kontroll över verksamheter med ett totalt kapital på 205 miljarder SEK år 2018.

Kinnevik har totalt 40 anställda inklusive olika dotterbolag som exempelvis Invik & Co AB, KInnevik Online AB med verksamhet i bl.a. Indien och Sri Lanka Saltside Techonlogies AB och Kinnevik Media Holding AB. När det gäller investeringar i börsnoterade bolag och intresseföretag är bolaget inriktat på handel, transporter (logistik), onlinehandel, postorder, och hälsoföretag. Bolaget har därmed ställt om sig åter en gång, först från basindustri till media under ledning av Jan Stenbeck och sedan från media till den nuvarande inriktningen under ledning av Cristina Stenbeck.

Kinnevik AB innehar 20,71% av kapital och röster det tyska handelsföretaget Zalando SE, medan Baillie Gifford & Co har 11,31% och Anders Holch Povlsen 10,01%. Kinnevik kan ansens vara kontrollerande ägare. Vidare kontrollerar Kinnevik 27,1% av kapitalet och 42,0% av rösterna i Tele 2 AB, 36,99% av röster och kapital i Global Fashion Group (GFG) i Luxemburg genom dotterbolaget Invik SA i samma land.

I logistiskföretaget Budbee AB äger Kinnevik 28%, 20% i app-företaget (IT) Karmalicious AB (Karma) med 40 anställda liksom andelar i andra mindre företag inom IT, handel såsom Omio (5%), TravelPerk (14%), Mathem i Sverige AB (37%) där även riskkapitalbolaget Verdane, Karl-Johan Persson (finansklanen Persson) och Anders Holch Povlsen är delägare, norska Kolonial.no AS (23,89% via Kinnnevik Online AB), Vivino (11%), Hungry Panda (11%), Simple Feast (11%), Common LLC i USA (9%), Betterment (15%), Monese Ltd (28%), Pleo (13%), Deposit Solutions (6%), Teladoc Health (5%), Village MD (9%), Babylon (16%), Cedar (9%), Cityblock (8%) och Joint Academy AB (19%) samt några till.

Antal anställda i bolag kontrollerade av klanen Stenbeck

  • Zalando SE, 13 800
  • Tele 2 AB, 4 300
  • Global Fashion Group SA, 10 000
  • Mathem i Sverige AB, 900

Totalt antal anställda i bolag kontrollerade av finansklanen Stenbeck är cirka 20 000.

Antal anställda i bolag delvis kontrollerade av klanen Stenbeck

  • Budbee AB, 200
  • Kolonial.no AS, 500

Läs mer:

2 svar på “Finansklanerna – Stenbeck”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.