Fossilbolagen – Qstar

Qstar Försäljning AB är en svensk kedja av bensinstationer med säte i Norrköping. Kedjan startade år 1990 av Claes Bergström med en bensinstation i Östra Husby på Vikbolandet utanför Norrköping. Idag är det den 5:e största bensinkedjan i Sverige med cirka 370 stationer.

Qstars bensinstationer finns endast i Sverige och då främst på mindre orter och på landsbygden, men även i vissa större städer. Huvudkontoret ligger i Norrköping. Qstar köpte bensinkedjan 2008 Bilisten och den mindre kedjan Pump år 2009.

Bilisten hade i sin tur startats 1976 av AB Volvo. Köptes sen av Shell år 1985. Såldes troligen till riskkapitalbolaget MVI år 1999.

Qstar ägs sedan maj 2014 i irländska DCC plc via DCC Energy Sweden AB. Samma år övertog de också ExxonMobils Essostationer i Frankrike. År 2016 tog DCC över den bensinkedja Alimentation Couche Tard ägde i Danmark. 2021 köptes Swea Energi AB och slogs ihop med Qstar.

Läs mer:

2 svar på “Fossilbolagen – Qstar”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.