Finansklanerna – Paulsson

Bröderna Erik Paulsson och Mats Paulsson grundade som unga ett byggbolag som har utvecklats till dagens Peab AB. Den stora expansionen skedde när de köpte BPA Byggproduktion AB från Byggnadsarbetarförbundet. Idag är Peab ett av Sveriges stora byggbolag med sina 14 300 anställda.

Finansklanen Paulsson har dock delat upp sina företag i två delar där Mats Paulsson med familj äger den ena och Erik Paulsson med familj den andra.

Mats Paulsson och hans son Fredrik Paulsson äger holdingbolaget Ekhaga Utveckling AB. Ekhaga Utveckling AB och familjen Mats Paulsson är kontrollerande ägare i byggbolaget Peab AB med 20,8% av kapitalet och 482,% av rösterna, Skistar AB med 24,2% av kapitalet och 46,6% av rösterna, Annehem Fastigheter AB (47,8%) och har dotterbolaget Bjäre Invest AB. Styrelsen i Ekhaga Utveckling AB består av Fredrik Paulsson (VD), Anders Sundström (ordf), Mats Paulsson, Anita Paulsson och Göran Grosskopf.

I Annehem Fastigheter AB är familjen Mats Paulsson direkta ägare av 7,7% och Peab AB direkta ägare av 4,0% av kapitalet och 7,7% av rösterna.

Mats Paulsson har också grundat och tagit initiativ till Mats Paulssons stiftelse, Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande (20 anställda i dotterbolag) och Stiftelsen Stefan Paulssons Cancerfond. All tre stiftelserna ger bidrag till vetenskaplig forskning av olika slag, barn- och ungdomsverksamhet med mera.

I Skistar är familjen Erik Paulsson och Backahill AB minoritetsägare med 23,1% av kapitalet och 16,3% av rösterna.

Familjen Erik Paulsson är ägare av fastighetsbolaget Backahill AB och Epax Förvaltning AB. Familjen Erik Paulsson är kontrollerande aktieägare i fastighetsföretaget Fabege AB där de kontrollerar 15,7% av kapital och röster, i fastighetsbolaget Brinova Fastigheter AB (30 anställda) är familjen också den kontrollerande ägaren liksom i Wihlborgs Fastigheter AB med 10,5% av röster och kapital.

Backahill AB äger 29,4% av Catena AB (40 anställda) och är därmed kontrollerande aktieägare.

Erik Paulsson och hans som Svante Paulsson har dock i stort sett inga styrelseuppdrag förutom i mindre företag och sin egen koncern Backahill.

Makthavare i finansklanen Paulsson

 • Mats Paulsson, Ekhaga Utveckling AB, Peab AB (v. ordf), Mats Paulssons Stiftelse, Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande, Stiftelsen Stefan Paulssons Cancerfond
 • Fredrik Paulsson, Ekhaga Utveckling AB (VD), Peab AB, Skistar AB, Stiftelsen Stefan Paulssons Cancerfond, Mats Paulssons Stiftelse,
 • Göran Grosskopf, Peab AB (ordf), Annehem Fastigheter AB (ordf), Stiftelsen Stefan Paulssons Cancerfond (ordf), Forget Foundation (ordf), Stefan Paulsson Invest AB (ordf) och Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande (ordf), Mats Paulssons stiftelse och Ekhaga Utveckling AB
 • Anita Paulsson, Ekhaga Utveckling AB, Stefan Paulsson Invest AB, Stiftelsen Stefan Paulssons Cancerfond
 • Maja Paulsson, Stiftelsen Stefan Paulssons Cancerfond
 • Erik Paulsson, Backahill AB
 • Svante Paulsson, Backahill AB
 • Lennart Mauritzson, Backahill AB (VD), Brinova Fastigheter AB, Wihlborgs Fastigheter AB och Fabege AB

I praktiken verkar klanen Paulssons företagsgrupp vara två företagsgrupper där den större företagsgruppen domineras av Mats Paulsson med familj.

Anställda i bolag kontrollerade av finansklanen Paulsson

 • Ekhaga Utveckling AB, 200
 • Peab AB, 14 300
 • Skistar AB 1 200
 • Backahill AB, 100
 • Fabege AB, 200
 • Wihlborgs Fastigheter AB, 200

Antal anställda i företag som kontrolleras av klanen Paulsson är cirka 17 000. Tankesmedjan Katalys uppskattade år 2018 att finansklanen Paulsson kontrollerade företag motsvarande ett sammanlagt kapital på 85 miljarder SEK.

Läs också:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.