Katalys om finansfamiljerna 2018

Tankesmedjan Katalys som är knuten till socialdemokraterna presenterade år 2018 en skrift om de 15 familjerna i Sverige. De bitar som handlar om makt och kapitalackumulation är två, en bit om familjerna som kontrollerar storföretagen i Sverige och an annan bit om private-equityföretagen.

Familjerna som tas upp i deras skrift är de förväntade, Wallenberg, Kamprad, Persson, Douglas, Schörling, Rausing, Lundberg, Stenbeck, Ax:son Johnson, Lundin, Paulsson, Bennet, Olsson, Bonnier, Söderberg. De listas efter kontrollerat kapital. Det är exakt samma familjer som förekom på en likadan listning i tidningen Affärsvärlden 2013. En familj som kanske borde varit med är McKinney Møller Uggla där de viktiga makthavarna är bosatta i Sverige eller uppväxta i Sverige.

I Katalys översikt finns ingenting om klassiska ägargrupper utan kontrollerande ägarfamilj som Handelsbanken/Industrivärden och Dunker eller om svenska storföretag utan kontrollerande ägare som Autoliv.

Private Equtiyföretag (PE-bolag) äger normalt inte börsnoterade företag utan de hel eller deläger företag som köpts ut från börsen, från ett annat PE-bolag, staten eller från nåt storföretag på börsen. Samtidigt är det fonder som kontrolleras av banker, pensionsstiftelser och likande som äger en stor del av börsvärdet i Sverige. De största PE-bolaget, EQT, som är det enda Katalys faktiskt skriver om i kapitlet om Private Equity, kontrolleras av familjen Wallenberg. Andra större PE-bolag som kontrolleras av svenskar är IK Invest, Altor, Nordic Capital och Triton.

Läs också:

2 svar på “Katalys om finansfamiljerna 2018”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.