Finansklanerna – Schörling

Melker Schörling AB (MSAB) är ett privat investmentbolag som är ett dotterbolag till Melker Schörling Tjänste AB som var huvudägare är systrarna Sofia Schörling Högberg (genom Sohold AB) och Märta Schörling Andreen (genom Mäsch AB), döttrar till bolagets grundare Melker Schörling samt deras mor Kersin Schörling. Andra delägare är Stefan Persson från klanen Persson, den danska familjen Bek-Nielsen och Mikael Ekdahl.

Familjen Schörlings väg till makten började när Melker Schörling år 1987 blev VD i klanen Douglas företag Securitas. Han fick då en större aktiepost i företaget vilkets en har utvecklats till en omfattande portfölj av börsaktier utan att familjen Schörling kontrollerar så väldigt många företag.

Mikael Ekdahl är styrelseordförande i Melker Schörling AB och i styrelsens sitter Sofia Schörling Högberg, Märta Schörling Andreen, Carl-Bek Nielsen, Georg Brunstam, Alf Göransson och Carl-Henric Svanberg. VD är Gun Nilsson. Sofia Schörling Högberg har skyddad adress. Georg Brunstam är VD i Hexpol AB Alf Göransson har också styrelseuppdrag för klanen Ax:son Johnson och klanen Douglas.

Carl Bek-Nielsen är VD och ägare i United Plantations Berhad i Malaysia, ett företag som driver oljepalmsplantager i Malaysia och Indonesien. Företaget grundades 1917.

De flesta av styrelseledamöterna i MSAB har styrelseuppdrag i MSAB:s dotterbolag och intressebolag.

Makthavares styrelsesuppdrag

  • Sofia Schörling Högberg; Hexagon AB, Securitas AB, Assa Abloy AB
  • Märta Schörling Andreen; Hexagon AB, AAK AB, Hexpol AB, Absolent Group AB
  • Mikael Ekdahl; Absolent Group AB (ordf.), Bong AB
  • Georg Brunstam; AAK AB (ordf.), Inwido AB (ordf.), Nibe Industrier AB och Beckers Industrial Coatings Holding AB
  • Gun Nilsson; Hexagon AB (ordf.), Hexpol AB, AAK AB, Bonnier Group AB, Kollegiet för Svensk Bolagsstyrning, Absolent Group AB

Märta Schörling Andreen är gift med Linus Andreen som är son till Robert Andreen, en av de som grundade private equity-företaget Nordic Capital.

MSAB är kontrollerande ägare i AAK AB med 30,8% då ingen annan större ägare finns och i Absolent AB med 56,7%.

I Hexagon AB har MSAB med 23,0% av kapitalet och 44,4% av rösterna vilket innebär att de är kontrollerande ägare. MSAB kontrollerar även Hexpol AB genom att ha aktier motsvarande 24,8% av kapitalet och 45,8% av rösterna

I Anticimex AB med 8 000 anställda som kontrolleras av klanen Wallenberg genom EQT äger MSAB en minoritetsandel på 9,6%.

Även i Assa Abloy AB med 48 000 anställda har MSAB en minoritetsandel på 3,1% av kapitalet och 10,9% av rösterna. Assa Abloy AB kontrolleras av klanen Douglas i likhet med Securitas AB där MSAB äger 4,5% av kapitalet och kontrollerar 10,9% av rösterna. Securitas har totalt 355 000 anställda.

I Nibe Industrier AB är Melker Schörling själv den enskilt största ägaren med 19,64% av aktier och röster. Företaget kontrolleras dock av bolagets ledning som tillsammans är största aktieägare med 46,10% av rösterna. Nibe Industrier AB har 16 600 anställda.

Värdet på kontrollerade och delägda företag uppskattades till totalt 300 miljarder år 2018 av tankesmedjan Katalys.

Anställda i Schörlingkontrollerade företag

  • AAK AB, 4 000
  • Absolent AB, 500
  • Hexagon AB, 20 300
  • Hexpol AB, 4 600

Det totala antalet anställda i företag som kontrolleras Schörling-klanen är 29 400. Antalet anställda i företag där de har minoritetsintressen är 428 000.

Läs mer:

Ett svar på “Finansklanerna – Schörling”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.