Finansklanerna – Douglas

Finansklanen Douglas har inte så lång historia i toppen av de svenska finansklanerna. Först på 2000-talet har familjen Douglas etablerat sig bland de mäktigaste finansklanerna i Sverige. Men då familjen är adlig har den 400 års historia som en del av den svenska eliten.

Familjen Douglas härstammar ursprungligen från Skottland och är känd sen 1174, vilket gör dem till en elitfamilj även där. En av de tidigaste kända medlemmarna i släkten stred med William Wallace (Braveheart) och hans son var sedan vän med Robert the Bruce som blev skotsk kung. Till Sverige kom ätten år 1627, blev friherrlig 1651 och grevlig 1654. Att ätten kom till Sverige beror på att en Robert Douglas var i svensk tjänst under 30-åriga kriget och agerade mycket ”framgångsrikt” som befäl. Familjen kom alltså omedelbart att tillhöra den svenska överklassen, eliten, och har gjort så sen dess.

Klanen Douglas makt förvaltas idag i första hand genom Investment AB Latour där familjen Douglas, i huvudsak via Wasatornet AB, äger 76,04% av aktiekapitalet samtidigt som de innehar aktier motsvarande 79,19% av rösterna i bolaget. Den allierade familjen Palmstierna har 1,53% av kapitalet och 6,31% av rösterna. I övrigt finns det inga aktieägare med nåt större aktieinnehav.

Wasatornet AB har cirka 10 anställda och flera dotterbolag i fastighetsbranschen.

Boxholms Skogar AB är ett bolag som ägs av klanen Douglas, dvs Carl Douglas, Eric Douglas och deras mor Elisabeth Aurore Douglas. Bolaget äger totalt 36 000 ha mark. Familjen Douglas är därmed Sverige största adliga markägare. Utöver Boxholms Skogar AB äger Carl Douglas, också godset och slottet Rydboholm med omkring 2 900 ha mark. Eric Douglas äger för sin del godset Stjärnorp.

Styrelsen i Investment AB Latour består av Carl Douglas, Eric Douglas, Olle Nordström (ordf.), Mariana Burenstam Linder, Anders Böös, Johan Hjertonsson, Lena Olving och Joakim Rosengren. Joakim Rosengren har även styrelseuppdrag i klanen Rausings företag liksom i klanen Olssons företag.

Douglas-klanens makthavare, styrelseposter

 • Johan Hjertonsson; Investment AB Latour, Alimak Group AB (ordf.), Nederman Holding AB, Sweco AB
 • Jan Svensson; Assa Abloy AB, AB Fagerhult (ordf.), Tomra Systems ASA, Troax Group AB (ordf.)
 • Carl Douglas; Investment AB Latour, Assa Abloy AB, Securitas AB, Boxholm Skogar AB, Wasatornet AB, Wasatornet Holding AB
 • Eric Douglas; Investment AB Latour,, Fagerhult Group AB, Boxholm Skogar AB, Wasatornet AB, Wasatornet Holding AB
 • Lena Olving; Investment AB Latour,, Assa Abloy AB
 • Anders Mörck, HMS Networks AB
 • Anders Böös, Investment AB Latour, Securitas AB

Jan Svensson är en tidigare VD i Investment AB Latour och Johan Hjertonsson är den nuvarande.

Investment AB Latour har ett antal helägda företag som sammanlagt har 6 000 anställda. Dessa företag är Caljan Group (500 anställda), Hultafors Group AB (1 000), Latour Industries AB (1 500), Nord-Lock Group (550) och Swegon (2 600). I Latour Industries ingår bland annat Densiq AB, Aritco Group AB, LSAB Group AB, Bemsiq AB och MS Group AB.

Investment AB Latour är även delägare i Neuffer Fenster + Türen GmbH med cirka 70 anställda samt Oxeon AB med cirka 40 anställda.

Dessutom är bolaget huvudägare och delägare i flera börsnoterade företag. Totalt värderas deras börsaktier till 68 miljarder SEK. Värdet på kontrollerade och delägda företag uppskattades till totalt 330 miljarder år 2018 av tankesmedjan Katalys.

I Alimak Group AB äger Investment AB Latour 29,6% och kan anses vara kontrollerande ägare. Alantra EQMC Asset Management SGIIC äger 12,2%, Lannebo Fonder 10,6% och Peder Pråhl 5,4%.

Andelen av aktiekapitalet i Assa Abloy AB är 9,5% men då Latour sitter på 29,5% av rösterna i bolaget så är det ett bolag som kontrolleras av klanen Douglas. Finansklanen Schörling har 10,9% av rösterna men bara 3,1% av kapitalet. INgen ann ägare har mer än 3% av rösterna.

I AB Fagerhult (Fagerhult Group) äger Latour 47,8% vilket ger kontroll. Lannebo fonder äger 7,8% och fam. Palmstierna 2,3%.

HMS Networks AB ägs av Latour till 25,9% medan VD Staffan Dahlström äger äger 13,0%. I Nederman Holding AB äger Latour en andel på 30,0% medan familjen Ernström Kapital Partner AB (familjen Hobohm-Hielte) äger 10,0% och Lannebo Fonder äger 5,2%.

Det största företaget mätt i antalet anställda som Latour äger del i är Securitas AB. Latours andel av aktiekapitalet är 10,9% medan andelen av rösterna är 29,6%. Klanen Schörling (Melker Schörling AB) har 4,5% av kapitalet och 10,9% av rösterna och Lannebo fonder 4,2% respektive 3,0%

Det norska företaget Tomra Systems ASA kontrolleras också av klanen Douglas genom Investment AB Latour som innehar 21,1% av röster och kapital i bolaget och därmed har kontroll.

Ytterligare ett börsnoterat företag som Latour är huvudägare i är Troax Group AB där ägarandelen är 30,1%. Thomas Widstrand (VD) äger 5,8% och Svolder AB 4,9%.

Sweco AB är bolag som Investment AB Latour är minoritetsägare i med 26,9% av aktiekapitalet men bara 13,2% av rösterna. Huvudägare är familjen Nordström med 59,2% av rösterna men bara 13,8% av aktiekapitalet. Sweco AB har 17 500 anställda.

Antal anställda i Douglas-kontrollerade företag

 • Alimak Group AB, 2 000
 • Assa Abloy AB, 48 000
 • AB Fagerhult, 4 700
 • HMS Networks AB, 700
 • Investment AB Latour, 6 000
 • Nederman Holding AB, 2 200
 • Securitas AB, 355 000
 • Tomra Systems ASA, 4 300
 • Troax Group AB, 1 000

Det totala antalet anställda i företag kontrollerade av Douglas-klanens är 424 000. Antalet anställda i företag där de har minoritetsintressen är cirka 18 000.

Läs också:

Ett svar på “Finansklanerna – Douglas”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.