Finansklanerna – Kamprad

Kamprad är en finansklan som har hela sin förmögenhet och kontrollen av IKEA placerad i Moneyland, det fiktiva landet utan lagar och skatter och som bara är till för rika. IKEA-koncernen är uppbygd för att minimera skatterna och dölja hur mycket pengar som företaget och ägarna tjänar. Strukturen i koncernen görs regelbundet om för att ytterligare försvåra insyn för myndigheter och andra. För några år sen såg koncernen därför helt annorlunda ut. Värdet av den förmögenhet IKEA-koncernen motsvarar uppskattades till 655 miljarder SEK år 2018 av Tankesmedjan Katalys.

Högst upp i företagets struktur finns två stiftelser, Stichting Ingka Foundation i Nederländerna och Interogo Foundation i Liechtenstein.

Struktur Ikea-gruppen

Interogo Foundation äger Inter IKEA Holding BV i Nederländerna och Interogo Holding AG i Schweiz. Interogo Holding AG har dotterbolagen Vastint Holding BV som är ett fastighetsbolag baserat i Nederländerna, Inter Fund Management SA som är ett finansbolag som hanterar pengarna för Interogos övriga dotterbolag, IH International Advisors som är ett finansiellt rådgivningsföretag och Nalka Invest AB som är ett svenskt investmentbolag. Ingår inte i IKEA-koncernen. Exklusive Nalka Invest finns det ett 50-tal anställda i Interogo Holding.

Tidigare hade familjen Kamprad rätten att utse majoriteten av styrelseposterna i Interogo Foundation men så är det inte längre. Idag får de inte ha en majoritet av styrelseposterna.

Strukturen i Interogo Holding AG

Styrelsen i Interogo Holding AG består av Hans Gydell, Søren Hansen, Jean-Louis Ouellette, Fredrik Persson, Lennart Sten och Urs Wickihalder.

Nalka Invest AB äger genom ett antal private equity och riskkapitalfonder samt en rad olika holdingbolag i en invecklad struktur 90% av Best Transport AB med 250 anställda, 67,5% av Prototal Holding AB med cirka 180 anställda, OneMed AB (70%) med 800 anställda, Cibes Lift Group AB(97%) med 900, Lekolar (Played Holding AB, 96%) med cirka 300, Open Air Group AB (74%) med cirka 100, MYBW Office Management International AB(91%) med cirka 350, Eson Pac International AB (63%) med 300, Forsbergs Fritidscenter AB (52%) med drygt 100 anställda och deläger Intrac Group AB med nästan 250 anställda genom en ägarandel på 40%.

Inter IKEA Holding BV äger Inter IKEA Systems BV, också i Nederländerna, som kontrollerar diverse service- och tillverkningsföretag som ingår i Ikea-koncernen. Tidigare hade Interogo Foundation och familjen Kamprad rätten att utse majoriteten av styrelseposterna i Inter IKEA Holding BV men så är det inte längre. Idag får de inte ha en majoritet av styrelseposterna. Inter IKEA Systems BV äger alla varumärken som har med IKEA att göra. Inter IKEA Systems BV får i slutändan 3% av IKEA:s försäljning som utdelning., IKEA-butiken i Delft, Nederländerna, drivs av Inter IKEA Systems BV i egen regi.

Dessutom äger Inter IKEA Holding BV också IKEA of Sweden AB (2 200 anställda), IKEA Industry AB (tidigare Swedwood International AB, 19 000 anställda), IKEA Älmhult AB och IKEA Supply AG (3 000 anställda) i Schweiz.

Struktur Inter IKEA

Styrelsen i Inter IKEA Holding BV består av Anders Dahlvig (ordf), Aline Santos, Søren Hansen, Mathias Kamprad, Véronique Laury

Makthavare i IKEA-koncernen, namn, styrelseposter

 • Mathias Kamprad, Inter IKEA Holding BV, Ikano SA
 • Jonas Kamprad, Stichting Ingka Foundation, Ikano SA
 • Peter Kamprad, Ikano SA
 • Hans Gydell, Interogo Foundation, Interogo Holding AG
 • Søren Hansen, Interogo Holding AG, Inter IKEA Holding BV
 • Jean-Louis Ouellette, Interogo Holding AG,
 • Anders Dahlvig, Inter IKEA Holding BV

Den andra IKEA-koncernen ägs av Stichting Ingka Foundation vars styrelse består av Leif Johansson, Jonas Kamprad, Johan Kuylenstierna (ordf.), Anders Moberg och Sten Palmquist. I koncernen ingår dessutom ytterligare två stiftelser, Stichting IKEA Foundation som inte har någon funktion i koncernens maktstrukturer och Stichting IMAS Foundation som förvaltar finansiella tillgångar för koncernen. Stichting IMAS Foundation har samma styrelse som Stichting Ingka Foundation.

Huvudbolaget är Ingka Holding BV som driver huvuddelen av världens IKEA-varuhus, närmare bestämt 378 stycken och har omkring 160 000 anställda. I Ingka Holding BV ingår också Ingka Investments AB som investererar i förnyelsebar energi, fastigheter, mark (äger 235 000 hektar i Baltikum, Rumänien och USA). Förutom Ingka finns det ytterligare 11 franchisetagare som driver IKEA-varuhus.

Styrelsen i Ingka Holding BV består av Jesper Brodin (VD) och Juvencio Maeztu (finanschef). Kurt-Jörgen Olsson är i praktiken också en styrelsemedlem men han har formellt ingen position. Tolga Öncu, Gerard Groener, Krister Mattsson, Barbara Martin Coppola, Davide Urani, Olivia Ross Wilson och Ulrika Biesèrt ingår också i företagsledningen.

Andra franchisetagare är Dairy Farm Group (11 butiker), Ikano Group (8), Mapa (7), House Market Group (7), Sarton Group (5), Al-Sulaiman (5), Northern Birch (4), Al-Futtaim Group (4), Miklatorg Group (3) och Al-Homaizi Ltd (3).

Ikano Group med moderbolaget Ikano SA i Luxemburg ägs direkt av familjen Kamprad, dvs de tre bröderna Mathias, Jonas och Peter Kamprad. De 11 IKEA-butiker företaget driver finns i Malaysia, Mexico, Filippinerna, Singapore och Thailand. Förutom butiker bedriver företaget bankverksamhet i Sverige genom Ikano Bank AB som ägs till 51%. De resterande 49 procenten ägs av Ingka Group. Dessutom driver Ikano finansverksamhet i Storbritannien, fastighetsbolag i Sverige och Danmark (Ikano Bostad), industriverksamhet i Mexicos och Polen och försäkringverksamhet.

Antal anställda i IKEA-gruppen

 • Ingka Holding BV, 160 000
 • Interogo Holding AG, 3 500
 • Inter IKEA Holding BV, 25 000
 • Ikano SA, 7 000

Totalt finns det cirka 195 000 anställda i hela IKEA-gruppen.

På grund av svårigheten med insyn i koncernens olika förgreningar och bolag och dess komplicerad uppbyggnad är det möjligt att det finns ytterligare bolag ia andra länder. Tidigare har det funnits bolag i skatteparadis som Cayman Islands och Nederländska Antillerna och det skulle det kunna finnas även idag.

Den som en gång skapade konstruktionen med stiftelser och holdingbolag i olika länder heter Göran Grosskopf. Han var med och skapade liknande konstruktioner för flera andra svenska familjeklaner so exempelvis familjen Lindholm som äger Biltema och Rausings Tetra Pak samt troligen också familjen Påhlsson som äger Pågens, och Paulsens Ferring. Grosskopf lämnade styrelsen i Ingka Holding i år (2021).

Läs också:

Ett svar på “Finansklanerna – Kamprad”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.