Finansklanerna – Mærsk Mc-Kinney Uggla

När medier och andra gör uppteckningar och analyser och Sveriges mäktigaste finansklaner (finansfamiljer) så tas alltid Kamprad, Rausing, Lundin och Stenbeck med. Problemet är att inga medlemmar i dessa av dem bor i Sverige och de flesta av de företag de äger och kontrollerar finns inte I Sverige eller har mycket få anställda i Sverige. Deras inflytande över svensk ekonomi är begränsad liksom deras mark i Sverige. De betalar som individer inte heller någon skatt i Sverige.

Däremot utlämnas alltid Mærsk Mc-Kinney Uggla, ägare av ett av världens största rederier, banker och mycket mer. Detta trots att finansklanens mäktigaste person, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, har bott hela sitt vuxna liv och betalar skatt i Sverige. Hennes arvtagare, sönerna Johan Pedersson Uggla och Robert Mærsk Uggla är uppvuxna och utbildade i Sverige. Men deras företag är danska och har huvudkontoren i Danmark även om ett par av dem, Danske Bank och AP Møller Mærsk har verksamhet i Sverige. Om Mærsk Mc-Kinney Uggla betraktas som en av Sveriges mäktigaste familjer så finns det två redarfamiljer bland de 15 familjerna,

Det centrala bolaget i finansklanens imperium är A.P. Møller Holding A/S vars styrelse betsår av Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, Claus V Hemmingsen, Jan Leschly, Diane B. Greene och Lars-Erik Brenøe. Ägare av AP Møller Holding A/S är A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal (kallad AP Møller-fonden), Robert Mærsk Uggla, Jan Thorsgaard Nielsen och Martin Nørkjær Larsen.

I styrelsen för A.P. Møller-fonden sitter Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, Lars-Erik Brenøe, Alette Mærsk Mc-Kinney Sørensen (syster till Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla), Claus V Hemmingsen, Mads Ulrich Lebech och Birgitte Possing.

A.P. Møller Holding A/S kontrollerar 41,51% av kapitalet och 51,5% av rösterna i rederiföretaget A.P. Møller Mærsk A/S. I styrelsen för rederiföretaget sitter Jim Hagemann Snabe (ordf), Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla (v. ordf), Amparo Moraleda, Arne Karlsson, Bernard L. Bot, Blythe S. J. Masters, Marc Engel, Robert Mærsk Uggla, Jacob Andersen Sterling och Thomas Lindegaard Madsen. Två familjekontrollerade stiftelser, A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Familiefond och Den A.P. Møllerske Støttefond är minoritetsägare i rederiet med sammanlag omrking 15% av rösterna.

A.P. Møller Mærsk A/S har mängder med dotterbolag, däribland bogseringsföretaget Svitzer A/S, Maersk Supply Service A/S, Maersk Logistics & Services International A/S (APM Terminals) som äger containerteminalen i Göteborgs hamn och Rederiet A.P. Møller A/S.

I Danske Bank A/S äger A.P. Møller Holding A/S via dotterbolagt APMH Invest ApS 21,26% av röster och kapital vilket ger kontroll. Andra bolag som kontrolleras genom APMH Invest ApS är Færch Group Holding A/S (100% genom en av de kontrollerade fonderna), The Drilling Company of 1972 A/S (Mærsk Drilling, 41,62%), Maersk Product Tankers A/S (majoritetskontroll, 40 anställda), Maersk Tankers A/S (majoritetskontroll), fondförvaltningsbolagen A.P. Møller Capital P/S och A.P. Møller Capital GP ApS med tillsammans 30 anställda samt ett stort antal fondbolag.

Robert Mærsk Uggla äger själv också investmentbolaget Agata ApS som är minoritetsägare i Maersk Tankers A/S. Minoritetsägare i Maersk Product Tankers A/S är det stor japanska handelshuset Mitsui.

Makthavare i finansklanen Mærsk Mc-Kinney Uggla, styrelseuppdrag

 • Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, A.P. Møller-fonden, A.P. Møller Holding A/S, A.P. Møller Mærsk A/S,
 • Robert Mærsk Uggla, A.P. Møller-fonden, A.P. Møller Holding A/S, A.P. Møller Mærsk A/S, The Drilling Company of 1972 A/S, Maersk Product Tankers A/S, Maersk Tankers A/S, A.P. Møller Capital P/S, A.P. Møller Capital GP ApS
 • Alette Mærsk Mc-Kinney Sørensen, A.P. Møller-fonden
 • Lars-Erik Brenøe, A.P. Møller-fonden, A.P. Møller Holding A/S, Danske Bank
 • Jan Thorsgaard Nielsen, A.P. Møller Holding A/S, Danske Bank (v. ordf), Færch Group Holding A/S, KK Wind Solutions, A.P. Møller Capital P/S
 • Claus V Hemmingsen, A.P. Møller-fonden, A.P. Møller Holding A/S, The Drilling Company of 1972 A/S,
 • Martin Nørkjær Larsen, A.P. Møller Holding A/S, Maersk Product Tankers A/S, Maersk Tankers A/S, A.P. Møller Capital P/S, A.P. Møller Capital GP ApS

Antal anställda företag kontrollerade av finansklanen Mærsk Mc-Kinney Uggla

 • A.P. Møller Mærsk A/S, 80 000
 • Danske Bank A/S, 22 000
 • Færch Group, 1 400
 • The Drilling Company of 1972 A/S, 2 300
 • KK Wind Solutions, 1 400
 • Maersk Product Tankers A/S, 2 700 (bara 40 egna anställda, resten inhyrda)
 • Maersk Tankers A/S, 3 000

Det totala antalet anställda i finansklanen Mærsk Mc-Kinney Ugglas företag är cirka 111 000 men antalet sysselsatta i gruppen är fler tusen till om inhyrd personal i de olika rederierna räknas.

Läs mer:

Ett svar på “Finansklanerna – Mærsk Mc-Kinney Uggla”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.