Finansklanerna – Bennet

Carl Bennet AB är ett holdingbolag som ägs av just Carl Bennet. En godsägarson från Skåne som byggt upp företagsimperium med bas i Göteborg. Företaget kontrollerar i allmänhet en majoritet i de flesta företag som de investerat i.

Carl Bennet har tidigare gjort sig känd som en uttalad socialdemokrat, något som är ovanlig både bland godsägarfamiljer och finansklaner även om det även som andra exempel som exempelvis storgodsägaren Carl Piper. Men han ska numera vara borgerlig enligt tidningen SVD.

I medicinteknikföretaget Arjo AB (6 200 anställda) kontrollerar Carl Bennet AB 25% av kapitalet och 53,2% av rösterna, i logistikföretaget (handelshuset) Elanders AB (6 700 anst) 50,11% av kapitalet respektive 65,88% av rösterna, i medciinteknikföretaget Getinge AB (10 700) 20% respektive 50,1%, i verkstadskoncernen Lifco AB (5 200) 50,1% respektive 68,9%. Alla de fyra företag är börsnoterade.

Dessutom äger Carl Bennet AB 26% av fondbolaget Health Invest Partners AB.

I styrelsen för Carl Bennet AB sitter Carl Bennet (ordf och VD), hans fru Nina Bennet, svärsonen Dan Frohm, Johan Stern och Erik Gabrielsson. Förutom i de egna bolagen har Carl Bennet också styrelseuppdrag i ett par av klanen Lundbergs företag.

Finansklanen Bennets makthavare, styrelseuppdrag

  • Carl Bennet, Carl Bennet AB (ordf), Elanders AB (ordf), Lifco AB (ordf), Getinge AB (v.ordf), Arjo AB (v.ordf). Holmen AB och Lundbergföretagen AB.
  • Dan Frohm, Carl Bennet AB, Getinge AB, Lifco AB, Arjo AB och Elanders AB
  • Johan Stern, Carl Bennet AB, Getinge AB, Lifco AB, Elanders AB, Rolling Optics AB, RP Ventures AB, Estea AB, HealthInvest Partners AB (ordf), Stiftelsen Harry Cullbergs Fond (ordf), Skanör Falsterbo Fastighets AB (ordf) och Fädriften Invest AB (ordf)

Dan Frohm, gift med Anna Bennet som är dotter till Carl Bennet, pekas i media ut som Carl Bennets kronprins. Paret Frohm är bosatta i New York.

Anställda i företag kontrollerad av finansklanen Bennet

  • Carl Bennet AB, 29 000

Tankesmedjan Katalys har uppskattat det kapital som finansklanen Bennet kontrollerar till 70 miljarder (år 2018). Andra uppskattar hans förmögenhet till omkring 60 miljarder.

Läs också:

2 svar på “Finansklanerna – Bennet”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.