Finansklanerna – Rausing

Klanen Rausing äger tre stora företag som sysslar med förpackningar och utrustning för mjölkhantering, Tetra Pak International SA, DeLaval Holding AB och Sidel SA. Alla tre bolagen ägs Tetra Laval International SA som i sin tur ägs av syskonen Kirsten Rausing, Finn Rausing och Jörn Rausing.

Moderbolaget och två av dotterbolagen är sen länge hemmahörande i Schweiz och alltså placerade i Moneyland. Redan när företagen flyttade till Schweiz var den uttalade målsättningen från ägarfamiljen att de skulle slippa skatt och undvika demokratiskt inflytande i sina företag. Den utlösande orsaken till att flytta företagen och ägandet till skattefria och insynsfria Moneyland var förslaget om löntagarfonder.

Vid flytten utomlands hade familjen Rausing hjälp av Göran Grosskopf som även vart andra familjeklaner behjälplig vid en flytt av företagen och de privata förmögenheterna till Moneyland. Däribland Lindholm med Biltema, Påhlsson med Pågens, Paulsen med Ferring och Kamprad med IKEA.

I Tetra Laval International SA består styrelsen av Kirsten Rausing, Finn Rausing, Jörn Rausing. Lars Renström (ordf.), Paul Conway, Nigel Higgins, Ola Källenius, Jorma Ollila och Bernd Pischetsrieder.

Tetra Laval International SA är också kontrollerande ägare i Alfa Laval AB med 29,1% av kapital och röster. Ingen annan ägare har mer än 6%

Styrelseposter makthavare

  • Finn Rausing; Tetra Laval International SA, Alfa Laval AB, DeLaval Holding AB, EQT AB, Excillum AB och SwedeShip Marine AB
  • Jörn Rausing; Tetra Laval International SA, Alfa Laval AB, DeLaval Holding AB och Ocado PLC
  • Kirsten Rausing; Tetra Laval International SA, Thoroughbred Breeders’Federation (ordf.)

Tankesmedjan Katalys uppskattade värdet av klanen Rausings företag till 280 miljarder år 2018.

En anan gren av klanen Rausing, bestående av syskonen Lisbeth Rausing, Sigurd Rausing och Hans Kristian Rausing (kusiner till ägarna av Tetra Laval)är främst kända för att de aä raktiva i och stiftare av diverse stiftelser och fonder. Deras far sålde sin andle av Tetra Pak till brodern vars barn idag är ägare.

Lisbet Rausing är tillsammmans med sin man Peter Baldwin grundare av Arcadia Fund. Fonden är bland annat en av de stora bidragsgivarna till Wikimedia Foundation som ligger bakom Wikipedia. Rent allmänt ger de stöd till ett öppet internet.

Hon är också ägare av elelr delägare i jordbruksföretaget Ingelby Farms & Forests med huvudkontor i Danmark. Exakt hur ägandet ser ut i detalj är dock dolt genom att företaget ägs via Schweiz. Detta företag äger 2 800 ha mark i Litauen, 19 000 ha i Rumänien, 1 800 ha i Kalifornien, USA, 2 000 ha i Peru, 12 500 ha i Argentina, 27 000 ha i Uruguay, 21 00 ha i Australien och 7 000 ha i Nya Zeeland. De är en av de största markägarna i Nya Zeeland och Uruguay. Totalt har företaget omkring 2 500 anställda enligt publicerade årsredovisningar.

Sigrid Rausing är för sin del grundare av Sigrid Rausing Trust och ägare av Granta Publications (Granta Magazine, Granta Books och Portobello Books) med ett tiotal anställda.

Hur stor förmögenhet som förvaltas i Arcadia Fund och Sigrid Rauing Trust är okänt men enligt Wikipedia är de båda bland Storbritanniens största allmännyttiga stiftelser.

Antal anställda i Rausingklanens företag

  • Tetra Pak International SA, 26 000
  • DeLaval Holding AB, 4 600
  • Sidel SA, 5 500
  • Alfa Laval AB, 17 500
  • Ingleby Farms & Forests ApS, 2 500

Totalt antal anställda i Rausingklanens företag är cirka 57 000.

Läs också:

Ett svar på “Finansklanerna – Rausing”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.