Olsson – redarfamiljen

Varje genomgång av svenska finansfamiljer brukar innehålla minst en göteborgsk redarfamilj. På 1960-talet var det Broströms, som av CH Hermansson ansågs vara en av de familjer som var ”de yppersta fem i svensk storfinans”. De andra var Wallenberg, Wehtje, Ax:son Johnson och Bonnier. Av dessa familjer återfinns två inte längre bland storfinansen alls och Bonniers betydelse har minskat. De familjer som tappat betydelse helt är Wehtje och Broström. Den sistnämnda redarfamiljen från Göteborg har emellertid idag ersatts av en annan redarfamilj från Göteborg, nämligen Olsson.

I centrum för familjen Olssons intressen står tre familjeägda företag, Stena AB,Stena Sessan AB och Stena Metall AB. Inom varje företag finns flera olika dotterbolag som det börsnoterade Concordia i Stena Sessan och Stena Adactum AB, Stena Fastigheter AB, Stena Line AB i Stena AB. Det totala antalet anställda i de tre familjeföretagen är omkring 17 000. Stena Adactum är ett holdingbolag som äger S-Invest (Blomsterlandet), Envac, Ballingslöv, Mediatec samt dominerande minoritetsintresse i Gunnebo (25,4%) med 6 700 anställda och tillsammans med annan ägare kontrollerar man också Midelfart Sonesson (Adactum äger 25,1% och Midelfart Holding 26,6%) med 400 anställda.

Stena Sessan, var ursprung är den tidigare konkurrenten Rederi AB Göteborg-Fredrikshavn (Sessanlinjen, ett rederi som köptes av Stena år 1982), har också investeringar i andra företag. Sålunda äger man 25,9 % i läkemedelsföretag Meda med 1 500 anställda och 25,8% i Beijer Electronic med 500 anställda. Vilket inebär ett dominerande minoritetsintresse i båda. Totalt finns omkring 26 000 anställda i företag som familjen på något sätt kontrollerar.

Familjens centrala makthavare är idag Dan Olsson, son till rederiets grundareSten A. Olsson. Dan är gift med Jane f. Thorburn, dotter till Bertil Thorburn som varit styrelsemedlem i just Sessanlinjen tidigare. I Sessanlinjen ägde faktiskt familjen Broström, via bolaget Tirfing 26,1%. Något som gör Stenas övertagande av företaget lite symboliskt. En ny redarfamilj tar över från en gammal. Thorburn är dessutom en gammal handelsfamilj från Uddevalla som sägs ha varit familjen som introducerade curling i Sverige.

Dan Olsson har styrelseposter i Stena AB, Stena Line Holding B.V., Stena Metall AB, Stena Bulk AB, Stena Sessan AB, Concordia Maritime AB, Stena Drilling Ltd. andra makthavare i Stenasfären är:

  • Bert-Åke Eriksson, Stena Sessan AB, Meda AB, Beijer Electronics AB, Catella Capital AB, Concordia Maritime
  • Lennart Jeansson, Stena AB, Stena Metall AB, Stena-Sessan, 6:e AP-fonden
  • Martin Svalstedt, Stena Adactum, Midelfart Sonesson AB, SentoClone AB
  • Svante Carlsson, Stena AB, Stena Metall AB, Stena Sessan AB,
  • Jan Carlstein, Stena AB, Stena Metall AB, Stena Sessan AB

Den ovan nämnde Lennart Jeansson tillhör den storfinansfamilj Jeansson från Kalmar som nämns i CH Hermanssons bok Monopol och storfinans – de 15 familjerna. Familjen Thorburn var på 1800-talet ägare av Sveriges största havreexportfirma och var under lång tid en av Bohusläns rikaste och mest inflytelserika familjer.

Dan Olssons barn är inte verksamma i familjeföretaget och sonen William Olsson är filmare med bolaget Astrakan Films.

Läs mer: GP1, E24, Affärsvärlden1, Ny Teknik, Privata Affärer, VA, IDG, GP2,Dagens PS, DI, Affärsvärlden2, GP3,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2008.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

2 svar på “Olsson – redarfamiljen”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.