Finansklanerna – Persson

Finansklanen Persson fick en gång i tiden lagstiftningen ändrad så att de inte skulle behöva betala så mycket i skatt. Detta har gynnat alla rika i Sverige så att de ofta betalar lägre skatt än vanligt folk.

Klanen Persson kontrollerar H & M Hennes & Mauritz AB (H & M Group), ett av världens största klädhandelsföretag. Företaget har 4 950 butiker i 74 länder med total cirka 124 000 anställda.

De som kontrollerar företaget är Stefan Persson och hans barn med 49,5% av aktiekapitalet och 75,4% av rösterna. Hans syster Lottie (Liselott) Tham och hennes barn har en mindre andel i företaget, 5,4% av kapitalet och 2,6% av rösterna. Familjen Stefan Perssons andel ägs i huvudsak av Ramsbury Invest AB.

Styrelsen i H & M Hennes & Mauritz AB består av Karl-Johan Persson (ordf.), Stina Bergfors, Anders Dahlvig, Lena Patriksson Keller, Erica Wiking Häger, Niklas Zennström och Danica Kragic Jensfelt. Karl-Johan Persson är son till Stefan Persson. VD är Helena Helmersson. Anders Dahlvig har också uppdrag för finansklanen Kamprad och finansklanen af Jochnik medan Danica Kragic Jensfelt har styrelseuppdrag i klanen Wallenbergs företagsgrupp

Styrelsen i Ramsbury Invest AB består helt av familjemedlemmar som alla har hemlig adress. Det handlar sannolikt om Stefan Persson och hans barn Karl-Johan Persson, Charlotte Söderström och Tom Persson. Dessa personer utgör också styrelsen i fastighetsbolaget Ramsbury Property AB.

Förutom Karl-Johan Persson sitter de alla också i styrelsen för Familjen Erling Perssons stiftelse.där även Elisabeth Tamm är styrelseledamot. (Tamm är inte samma adelssläkt som Tham även om de har gemensamt ursprung).

Karl Johan Persson är även styrelseledamot i Good Cause Foundation och H & M Foundation. Övriga styrelseledamöter i Good Cause Foundation är Stefan Krook (ordf), Per Ludvigsson och Alexander af Jochnick. Good Cause Foundation vill få folk att bli företagare medan H&M Foundation och Familjen Erling Perssons stiftelse är vanliga stiftelser med inriktning på stöd till diverse välgörande ändamål och forskning.

Tankesmedjan Katalys uppskattade klanen Perssons kontrollerade kapital till 440 miljarder SEK år 2018.

Stefan Perssons syster Lottie Tham äger, förutom aktier i H&M, också Jacobsbergs säteri, Jacobsberg Stuteri AB, JKAB AB (Björnlunda), Sanderling Invest AB och tillsammans med barnen Karolina (Lina) von Heidenstam, Carl Tham och Nils Tham bolaget Tham Invest AB. I styrelserna för Jacobsbergs Stuteri AB och JKAB AB är de alla ledamöter tillsammans med Peter (Pieter) Tham, make till Lottie Tham. I Sanderling Invest AB är Richard Montgomery ordinarie styrelseledamot och Peter Tham suppleant. Dessa företag tycks i huvudsak ägna sig åt hästuppfödning samt äga jordbruks- och skogsmark. Företagen har total cirka 20 anställda.

Det tredje syskonet Sian Bengtssons är död och hennes söner Jan Bengtsson och Stefan Bengtsson sålde huvuddelen av sina aktier i H&M för länge sen och är idag marginella aktieägare i klädkoncernen. De har varit engagerade i den svenska restaurang och nöjesbranschen.

Idag äger Jan Bengtsson Kullen Holding AB som i sin tur äger 50% av Creekhouse Player Management Scandinavia AB som har adress på Djursholm Country Club. Styrelsen i Kullen Holding AB utgörs av Jan Bengtsson och Malcolm Lidbeck med tvilingbrodern Stefan Bengtsson som suppleant. Han är också huvudägare i Kristianstads Golfbana Holding AB som med dotterbolag har cirka 50 anställda. Dessutom äger han Healthystock group AB. Styrelsen i Kristianstads Golfbana Holding AB består av Carl-Henrik Dahlqvist och Jan Bengtsson med Jens Persson (ej släkt) som suppleant.

Stefan Bengtsson äger Race Craft Holding AB som har flera dotterbolag och totalt omkring 10 anställda inklusive medieföretaget The Local Europe AB. Dessutom äger han Addarsnäs Gård AB och Svenska Viltråvaror AB med några få anställda tillsammans.

Antal anställda i klanen Perssons företag

H & M Hennes & Mauritz AB, 124 000

Läs också:

Ett svar på “Finansklanerna – Persson”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.