Skogsbolagen – Billerud AB

I början av 1980-talet tog finansmannen Anders Wall makten i Uddeholm, och därmed indirekt i Billerud-Uddeholm, genom sitt investmentbolag Tresor. Denne sålde dock sitt innehav 1984 till Wallenbergsfärens Stora Kopparbergs Bergslags AB som därefter lade bud på hela bolaget.

Billerudskoncernen inlemmades därefter i Stora-koncernen, och därmed var namnet Billerud borta från svenskt näringsliv för ett antal år framåt.

Nya Billerud

År 2001 lät nuvarande Stora Enso slå samman Gruvöns Bruk med Assi Domäns pappersbruk Skärblacka och Karlsborgsverken till ett nytt bolag som fick namnet Billerud AB. År 2012 fusionerades detta bolag med Korsnäs AB till Billerud Korsnäs AB.

Korsnäs ägare, Investment Kinnevik AB, erhöll en kontant summa på 3,2 miljarder SEK samt 25,1 % av rösterna i det nya bolaget och blev därmed den största ägaren i det sammanslagna Billerud Korsnäs.

Bakom fusionen låg en ambition att bli en internationellt ledande förpackningstillverkare. I affären ingick också Kinneviks aktieinnehav på 75 % i det lettiska biobränsletillverkaren Latgran Biofuels AB och Korsnäs aktieinnehav på 5 % i Bergvik Skog AB.

Samma år som bolaget bildades köpte de också papperstillverkningen i Jakobstads massa- och pappersbruk i Jakobstad och Tervasaari pappersbruk i Valkeakoski från från UPM Kymmene. Tillverkningen i Valkeakoski lades ned och pappersmaskinen flyttades till Skärblacka bruk 2017.

Idag

Företaget har idag cirka 6 100 anställda med produktion i Sverige, Finland och USA. Huvudägare är AMF Pension & Fonder med 15,69% följt av FRAPAG Beteiligungsholding AG. Bland de tio största ägarna finns i övrigt enart fonder, fondbolag, riskkapitalbolag och försäkringsbolag. Företaget är därmed i praktiken ett direktörsstyrt företag.

Styrelsen består av Jan Svensson (ordf), Jan Åström. Florian Heiserer, Victoria van Camp, Magnus Nicolin och Regi Aalstad plus två representanter för de anställda. VD Ivar Vatne.

Läs mer:

Ett svar på “Skogsbolagen – Billerud AB”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.