Finansklanerna – Ax:son Johnson

Familjen Ax:son Johnson var en av de 15 familjerna redan på 1960-talet och har behållit sin position sen dess. Då handlade det om svensk basindustri, handels- och rederiverksamhet. Idag har de intressen i byggbranschen, industrier och handeln. Klanen Ax:son Johnsons imperium består av flera åtskilda delar såsom Nordstjernan AB, Nordstjernan Holding AB, Axel Johnson AB, Axel Johnson Inc, Axfast AB, Alto Cumulus Asset Management AB och Axfoundation.

De ledande personerna i klanen Ax:son Johnson är systrarna Antonia Ax:son Johnson och Viveca Ax:son Johnson samt den förstnämndas döttrar Caroline Berg och Alexandra Mörner.

Styrelsen i Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse består av Viveca Ax:son Johnson (ordf), Antonia Ax:son Johnson, Frances Broman, Janerik Larsson, Kjell A Nordström. VD är Kurt Almqvist.

Nordstjernan AB är kontrollerat av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse som kontrollerar 2% av kapitalet men hela 95% av rösterna i bolaget. Det är en ren familjestiftelse som har som uppgift att ge bidrag till familjemedlemmar och garantera familjen makt i Nordstjernan. Majoriteten av kapitalet (85%) kontrolleras av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål som dock bara har 5% av rösterna. Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål äger också Nordstjernan Holding AB.

Styrelsen i Nordstjernan AB består av Viveca Ax:son Johnson (ordf), Caroline Berg, Peter Leimdörfer och Cristoph Vitzthum.

Rosti Group AB, Etac AB, Dacke Industri AB, Xandor Automotive AB, Lideta AB, Nordstjernan Kultur & Media AB, Nordstjernan Ventures AB, Nordstjernan Industriutveckling AB, Sunparadise och Momentum Group AB är några av Nordstjernans många dotterbolag.

Nordstjernan AB kontrollerar även 16,83% av kapitalet och 48,08% av rösterna i byggbolaget NCC AB, 24,9% av röster och kapital i Nobia AB, 24,52% av kapitalet och 49% av rösterna i fastighetsbolaget Bonava AB. Även FPG Media AB (Tidskriften Fokus) med cirka 20 anställda kontrolleras av Nordstjernan AB.

Vårdföretaget Attendo AB ägs till 18,53% (både av röster och kapital) av Nordstjernan AB. Pertti Karjalainen som är chef för Attendo Finland har 11,21% genom personligt holdingbolag.

I Diös Fastigheter AB är Nordstjernan en av tre stora ägare med 10,1% av röster och kapital, de övriga är klanen Paulssons Backahill AB genom Backahill Inter AB med 10,5% och AB Persson-Invest med 15,4%.

Nordstjernan Holding AB har dotterbolag som Axess Publishing AB och personalauthyrningsföretaget Forax AB samt flera skogsägarbolag som Ramnäs Skog AB, Målsjön Skog AB och Barkens Skogs AB. Antalet anställda är cirka 10 personer.

Axel Johnson AB ägs av Axel Johnson Holding AB som i sin tur ägs av det nederländska holdingbolaget Bja Croonen BV som sen familjen Ax:son Johnson sannolikt äger genom bolag och/eller stiftelser i nåt skatteparadis.

Styrelsen i Axel Johnson AB består av Caroline Berg (ordf), Marie Ehrling, Antonia Ax:son Johnson, Thomas Franzén, Alexandra Mörner, Anna Ryott och Jonas Samuelsson.

Axel Johnson AB har dotterbolag som exempelvis Kicks Kosmetikkedjan AB, Åhlens AB, Axfood AB (Hemköp, Willys, Dagab, Urban Deli), Axel Johnson International AB, NovAx AB (Filippa K, Lagerhaus, RCO Security, Datema) och Martin & Servera AB.

AxFast AB ägs i huvudsak av AxFast Holding AB som ägs av Antonia Ax:son Johnson med familj. Antalet anställda är omkring 10 stycken.

Altocumulus Asset Management AB ägs av Altocumulus AB som i sin tur ägs av Altocumulus SA i skatteparadiset Luxemburg. Ägare av det bolaget är familjen Ax:son Johnson.

Axel Johnson Inc ägs av Antonia Ax:son Johnson med familj.

Stiftelsen Axfoundation stöder diverse projekt i framförallt livsmedelsbranschen.

Finansklanen Ax:son Johnsons makthavare, styrelseuppdrag

 • Viveca Ax:son Johnson, Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål (ordf), Nordstjernan Holding AB (ordf), Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse (ordf), Nordstjernan AB, Bonava AB, FPG Media AB, NCC AB och Parkinson Research Foundation.
 • Caroline Berg, Axel Johnson AB (ordf), AxFast AB, Erik och Göran Ennerfelts stiftelse (ordf), Stiftelsen The Global Village (ordf), Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse och Nordstjernan AB
 • Antonia Ax:son Johnson, Axel Johnson Holding AB (ordf), Axel och Margaret Ax:son Johnsons Stiftelse, Axfast AB, Axel och Margaret Ax:son Johnsons Stiftelse för Allmännyttiga ändamål, Axel  Johnson Inc, Nordstjernan Holding AB och Axfoundation.
 • Alexandra Mörner, Axfoundation (ordf), Antonia Ax:son Johnsons Stiftelse för Miljö och Utveckling (ordf) och Axel Johnson Inc (ordf)
 • Göran Ennerfelt, Axel Johnson Holding AB, AxFast Holding AB, Altocumulus Asset Management AB, Nordstjernan Holding AB (VD)

Antal anställda i företag som kontrolleras av klanen Ax:son Johnson

 • Nordstjernan AB, 22 500
 • NCC AB, 14 500
 • Nobia AB, 6 000
 • Bonava AB, 1 900
 • Axel Johnson AB, 22 300
 • Axel Johnson Inc, 4 000

Totalt antal anställda i bolag som kontrolleras av klanen Ax:son Johnson är cirka 72 000.

Antal anställda i företag som delvis kontrolleras av klanen Ax:son Johnson

 • Diös Fastigheter AB, 200
 • Attendo AB, 24 000

Totalt antal anställda i bolag som delvis kontrolleras av klanen Ax:son Johnson är cirka 25 000.

År 2018 uppskattade Tankesmedjan Katalys det kapital familjen Ax:son Johnson kontrollerade till 170 miljarder SEK.

Läs mer:

Ett svar på “Finansklanerna – Ax:son Johnson”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.