Finansklanerna – af Jochnik

Finansklanen af Jochnik är ganska okänd och nämns i stor sett aldrig i litteratur och artiklar som de 15 familjerna eller om Sveriges finanselit. Men familjen borde finnas med precis som familjen Mærsk Mc-Kinney Uggla. I alla fall om vi ska räkna med svenska finansklaner med makten och pengarna till stor del placerade i skattesmitarnas Moneyland genom stiftelser och holdingbolag i skatteparadis. För där finns af Jochniks stiftelser, af Jochnick Foundation och Jonas and Christina af Jochnick Foundation, närmare bestämt i Liechtenstein.

I styrelsen för af Jochnick Foundation (StIchting af Jochnik Foundation) sitter Robert av Jochnik (ordf), Alexander af Jochnik, Christian af Jochnik, Sebastian af Jochnik, Hans-Jörg Gatt, Hans Ramel och Per Hesselmark.

Styrelsen i Jonas and Christina af Jochnick Foundation utgörs av Anna af Jochnik, Peder af Jochnik, Fredrik Stenmo, Christina Meusburger och Hans-Jörg Gatt.

Vidare står familjen af Jochnik tillsammans med finansklanen Persson bakom Stiftelsen Goodcause som driver några småföretag.

Makthavare i finansklanen af Jochnik, styrelseuppdrag

 • Robert af Jochnik, af Jochnik Foundation,
 • Alexander af Jochnik, af Jochnik Foundation, Oriflame (ordf), Stiftelsen Goodcause
 • Christian af Jochnik, af Jochnik Foundation
 • Sebastian af Jochnik, af Jochnik Foundation
 • Anna af Jochnik, Jonas and Christina af Jochnick Foundation, Oriflame
 • Peder af Jochnik, Jonas and Christina af Jochnick Foundation, Celox, Medicover AB
 • Fredrik Stenmo, Jonas and Christina af Jochnick Foundation, Celox, Medicover AB, Oresa Ltd
 • Christina Meusburger, Jonas and Christina af Jochnick Foundation
 • Per Hesselmark, af Jochnik Foundation, Oriflame
 • Hans-Jörg Gatt, af Jochnik Foundation, Jonas and Christina af Jochnick Foundation

Fredrik Stenmo tillhör av allt att döma släkten af Jochnik. Både Christina Meusburger och Hans-Jörg Gatt förekommer som företrädare för flera bolag i skatteparadiset Panama och många bolag i Liechtenstein. Om dessa bolag har någon koppling till klanen af Jochnik är inte känt. Däremot är det uppenbart att Meusburger och Gatta är ett par personer som arbetar med att dölja rika människors pengar i Moneyland och se till att de rika inte behöver betala skatt,

De två stiftelserna äger 40% av kosmetikaföretaget Oriflame Holding Ltd i skatteparadiset Jersey som kontrolleras av familjen af Jochnik genom att de också har privat ägande i företaget. Bolaget har flest anställda i Polen (där tillverkningen finns) och Ungern. Både stiftelserna har också var sitt aktiebolag i Sverige.

Oriflame Holding Ltd har dotterbolaget Oriflame Investment Holding PLC i Jersey som i sin tur äger Oriflame Holding AG i Schweiz som är det bolag som bedriver verksamheten. Det är en konstruktion för att dölja de exakta ägandet såväl som flödet av pengar. Dessutom innebär det minimalt med skatt.

Struktur Oriflame

Styrelserna i Oriflame Holding Ltd och Oriflame Investment Holding PLC består av Alexander af Jochnik (ordf), Anna af Jochnik, Magnus Brännström, Per Hesselmark och Gunilla Rudebjer. Alla dessa sitter också i styrelsen för Oriflame Holding AG men där har de också sällskap av Robert af Jochnik och Anders Dahlvig. Magnus Brännström är VD i Oriflame Holding AG.

Robert af Jochnik äger dessutom tillsammans med sönerna Alexander, Sebastian och Christian af Jochnik flera mindre finansbolag som NG Invest Beta AB, NG Alpha Holding AB, NG Beta Holding AB och NG Invest Alpha AB.

Finansklanen af Jochnik är också huvudägare i Celox Holding AB genom moderbolaget Celox Holding Ltd som troligen ägs av Jonas and Christina af Jochnick Foundation då alla i den stiftelsens styrelse uppges som huvudmän i Celox Holding AB. Styrelsen består av Fredrik Stenmo, Per Jonsson och Peder af Jochnik. De två senare utgör också styrelsen i Jonas and Christina af Jochnick Foundation AB tillsammans med Anna af Jochnik.

Celox Holding AB är i sin tur huvudägare i vårdföretaget Medicover AB med 31,3% av kapitalet och 55% av rösterna. Familjen Christina af Jochnik (änka efter Jonas af Jochnik) äger kontrollerar för sin del 12,6% av kapitalet och 22% av rösterna medan Robert af Jochnik med familjen kontrollerar 9,2% respektive 12%. Styrelsen i Medicover består av Fredrik Stenmo (ordf), Peder af Jochnik, Robert af Jochnik, Arno Bohn, Sonali Chandman, Michael Fleming, Margareta Nordenwall och Fredrik Rågmark (VD). Företaget är huvudsakligen verksamt i Polen, Tyskland, Rumänien och Ukraina.

Peder af Jochnik själv är huvudägare i Scandinavian Risk Solutions AB, Grafair Flight Management AB och Viceroy AB.

Antal anställda i företag kontrollerade av finansklanen af Jochnik

 • Oriflame Holding Ltd, 5 700
 • Medicover AB, 29 000

Det totala antalet anställda i företag som kontrolleras av finansklanen af Jochnik är 35 000.

Läs mer:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.