Finansklanerna – Söderberg

Finansklanen Söderberg kontrollerar sina företag genom privat ägande samt via ett antal stiftelser och ett investmentbolag, Ratos AB. Ratos verksamhet är att likna vid ett private equity-bolag vilket gör att antalet bolag de kontrollerar såväl som antalet anställda och vilka bolag det handlar varierar ganska mycket mellan olika år. Söderberg har varit en av de 15 familjerna sen CH Hermansson myntade uttrycket på 1960-talet.

I Ratos AB kontrollerar finansklanen Söderberg direkt och genom bolag 19,64% av kapitalet och 44,28% av rösterna. Det direkta ägandet och ägandet via bolag handlar främst om Per-Olof Söderbergs och Jan Söderbergs familjegrenar. Torsten Söderbergs stiftelse kontrollerar 8,68% av kapitalet respektive 12,58% av rösterna i Ratos AB medan Ragnar Söderbergs stiftelse kontrollerar 8,49% respektive 16,82%. Företaget är alltså totalt kontrollerat av familjen Söderberg

Aktieägandet och makten i olika bolag och stiftelser är dock spridda på en stor mängd personer. De som är ättlingar till Torsten Söderberg förekommer inte i bland klanens makthavare i ekonomiska sammanhang utan det handlar om Ragnar Söderbergs släktgren som alltså är den del av klanen som är maktahavare i de olika företagen med kusinerna Per-Olof Söderberg och Jan Söderberg som de centrala makthavarna.

Styrelsen i Ratos AB består av Per-Olof Söderberg (ordf), Jan Söderberg (v.ordf), Jonas Wiström (VD), Eva Karlsson, Ulla Litzén och Karsten Slotte.

I Ragnar Söderbergs stiftelse utgörs styrelsen av Jenny Parnesten (ordf), Karl Söderbaum (v.ordf), Erik Stern och Viktor Söderberg med Ann Stern, Ragnar Söderberg, Ragnar Söderberg, Alexandra Montgomery, Alexandra Montgomery och Markus Söderberg som suppleanter.

Torsten Söderbergs stiftelse har en styrelse som består av Maria Söderberg, Richard Arvidsson, Torsten Söderberg och Elisabeth Söderberg med Wanja Söderberg, Anna Söderberg och Sebastian Söderberg som suppleanter.

Det finns dessutom en släktstiftelse till, Johan & Jakob Söderbergs stiftelse. Styrelsen i denna stiftelse består av Jakob Söderberg, Marie Söderberg, Richard Arvidsson och Viktor Söderberg.

De företag Ratos AB kontrollerar är offshoreföretaget Aibel AB med 4 000 anställda. Airteam AB med 300, byggbolaget Hent med 1 000, lagerföretaget (logistikföretaget) Speed Group med 700, byggföretaget Vestia, onlineföretaget KVD som sysslar med bilförsäljning och har 200 anställda, Oase Outdoors A/S med cirka 100, Plantasjen AS (Plantagen) med 1 200, plastföretaget Diab med 1 200, verkstadsföretaget HL med 1 000, belysningsföretaget Ledil med 100 och medicinteknikföretaget och labbföretaget TFS Health Service med cirka 600.

Per-Olof Söderberg är också huvudägare i Söderberg & Partners Holding AB medan Jan Söderberg är ägare av Söderbergföretagen J AB där även hans söner Andreas Söderberg och Markus Söderberg ingår i styrelsen. Ragnar Söderberg som tär en bror till Per-Olof Söderberg äger Southrock AB som bl.a. äger arkitektföretaget Tengbomgruppen AB och Sobro AB.

Axel Söderberg som är son till Per-Olof Söderberg är delägare i Nordiska Galleriet AB.

Makthavare i finansklanen Söderberg, styrelseuppdrag

  • Per-Olof Söderberg, Ratos AB (ordf), Söderberg & Partners Holding AB
  • Jan Söderberg, Ratos AB, Söderbergföretagen AB (ordf)

Antal anställda i företag kontrollerade av finansklanen Söderberg

  • Ratos AB, 10 200
  • Söderberg & Partners AB, 1 400
  • Söderbergföretagen J AB, 400
  • Southrock AB, 600

Familjens plats bland dagens 15 familjer kan diskuteras. Men det beror lite på hur makt räknas om de ska vara med eller inte. Antalet anställda i företag som finansklanen Söderberg kontrollerar är cirka 13 000. Deras kontrollerade kapital år 2018 uppskattades till 25 miljarder SEK av tankesmedjan Katalys.

Läs mer:

2 svar på “Finansklanerna – Söderberg”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.