Af Jochnick – kosmetikakungarna

Två bröder, Jonas af Jochnick (1937-) och Robert af Jochnick(1940-) grundade tillsammans med en vän, Bengt Hellsten, företaget Oriflame år 1967. Namnet af Jochnick kommer sig av att familjen härstammar från Danzig varifrån familjen inkom till Sverige på 1700-talet.

Oriflame kontrolleras fortfarande av bröderna af Jochnick med familjer. Men numera är det ett stort internationellt kosmetikaföretag med 7 500 anställda. Ägandet i företaget är uppdelat på en familjestiftelse registrerad i Nederländerna på samma sätt som familjerna Kamprad och Påhlsson har det, samt på de enskilda familjerna. StiftelsenStichting af Jochnick Foundation äger 10,6% av Oriflame, familjen Robert af Jochnick 7,7% och familjen Jonas af Jochnick 6,4%. Totalt kontrollerar man alltså 24,7% av rösterna och aktierna i företaget. I styrelsen för företaget sitter Jonas af Jochnick, Robert af Jochnick och den senares son Alexander af Jochnick (1971-). I styrelsen för stiftelsen sitter Robert af Jochnick, Kees Fontein, Per Hesselmark, Hans Ramel och Sebastian af Jochnick (1973-) som också är son till Robert af Jochnik.

Huvudkontoret för Oriflame SA ligger vad jag förstår i skatteparadiset Luxemburg.

Men familjen kontrollerar ytterligare ett antal företag, främst via sitt holdingbolag Celox SA i Luxemburg. Däribland det stora sjukvårdsföretaget Medicover med huvudkontor i Polen. Företaget har 5 000 anställda och har verksamhet i många av de forna öststaterna. Medicover grundades 1994.

Familjen af Jochnick var också inblandade i riskkapitalbolaget WR Capital (numera förmodligen avvecklat) liksom i Oresa Ventures där Celox är enda ägare. Oresa Ventures är ett riskkapitalbolag med verksamhet i Östeuropa. Bland annat äger man PLOH Vending i Polen, byggmaterialtillverkarenSomaco i Rumänien med 500 anställda, färgtillverkaren Fabryo i samma land och också med 500 anställda, Trinity Corporate Services i Polen och Rumänien och Kiwi Finance (tidigare Gemini Capital. Det totala antalet anställda i bolag som Oresa kontrollerar är omkring 2 000.

Läs mer: AV1, 2, Newsdesk, E24_1, 2, DN1, 2, RT, SR, SVD, DM, VA,

Andra källor:
Adelskalendern
Bengt Ericson, Den nya överklassen, 2010

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2010.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,, , , , ,, , , , , , , ,

Ett svar på ”Af Jochnick – kosmetikakungarna”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.