Finansklanerna – Hult

En av de finansklaner som borde vara med på listorna över de största finansfamiljerna är klanen Hult. Detta så länge finansklaner med svenskt ursprung som bor i utlandet och främst har företag i utlandet är med. Några sådana familjer är Kamprad, Lundin, Rausing och Stenbeck som burkar nämnas bland de 15 familjerna. En annan svensk finansklan som bor utomlands och har företag utomlands som inte brukar vara med är af Jochnik.

Finansklanen Hult äger utbildnings- och reseföretaget EF Education First AG med huvudkontor i Luzern, Schweiz. Makthavare i finansklanen är grundaren Bertil Hult själv såväl som sönerna Alex Hult och Philip Hult. Även sonen Edward (Eddie) Hult är aktiv i företaget som chef för verksamheten i USA.

Det svenska dotterbolaget EF Cultural Tours AB ägs av Universal Care Sarl i Luxemburg som väl på något sätt ägs av det schweiziska bolaget. Strukturen i EF-koncernen är komplicerad och inte offentligt tillgänglig. I skatteparadiset Panama finns Champion Finance SA som idag dock uppges vara inaktivt vilket bolaget varit sen 2020. Det hela ser ut som ett klassiskt upplägg för att minimera skatten i alla led. Den bilden stärks av att det 2017 uppdagades att finansklanen Hult hade mängder med bolag i skatteparadiset Bermuda såväl som på Malta och Luxemburg. Huvudman för den svenska delen av koncernen uppges sonen Maximilian Eric Hult vara.

Finansklanen Hult driver också Hult International Business School.

Bertil Hult är också en av initiativtagarna till och grundare av Mentor Foundation. som sysslar med stödprogram för ungdomar. I Sverige finns Mentor Sverige.

Det totala antalet anställda i EF Education First är 52 000.

Läs mer:

Ett svar på ”Finansklanerna – Hult”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.