Finansklanerna – Bonnier

Bonnier har sen 1960-talet varit en av de 15 familjerna som dominerar den svenska ekonomin och som hör till de verkliga makthavarna i samhället, Familjens makt handlar inte enbart om pengar utan också om det faktum att de äger en stor del av Sveriges medier. Om familjen inte hade ägt en stor del av Sveriges dagstidningar och andra medier hade de inte räknats till de 15 familjerna idag, de mäktigaste finansklanerna i Sverige. Precis som klanen Wallenberg är klanen Bonnier stor.

Huvudbolaget i finansklanen Bonniers imperium är Albert Bonnier AB med dotterbolaget Bonnier Group AB. Antalet aktieägare i företaget är stort men alla tillhör klanen Bonnier. Huvudsakliga ägare är ättlingar till Karl-Otto Bonnier och bland dem är ättlingarna till Åke Bonnier d.ä. och hans son Gerard Bonnier de största delägarna.

Företagsgruppen har en mängd dotterbolag varav de viktigaste är Adlibris (bokförsäljning online), Bonnier Books Holding AB (Bonnierförlagen AB, SEMiC, PocketShop osv), Spring Media Inc (Bonnier Corp USA), Tidnings AB Marieberg (Bonnier News med DN, Expressen, Mittmedia, Sydsvenska Dagbladet etc) , Bonnier Magazine Group A/S (Bonnier Publications, Danmark), Bonnier Ventures, Bonnier Entertainment AB (AB Svensk Filmindustri, SF Studios), Bonnier Fastigheter och AB Boninvest. AB Bonivest och Bonnier Fastigheter AB är dotterbolag till Albert Bonnier AB medan resten är dotterbolag till Bonnier Group AB. Antalet anställda är totalt cirka 8 500.

I styrelsen för Bonnier Group AB sitter Bengt Braun (ordf), Felix Bonnier, Peder Bonnier, Ulrika af Burén, Erik Engström, Jens Müffelman, Gun Nilsson och Erik Haegerstrand (VD) plus några personalrepresentanter. Det innebär att det finns två eller tre direkta representanter för klanen Bonnier finns i denna styrelse då Erik Engström kanske också tillhör klanen Bonnier.

I styrelsen för Albert Bonnier AB återfinns däremot i huvudsak klanmedlemmar, det är Carl Johan Bonnier (ordf), Pontus Bonnier och Betty Bonnier Erhag som har sällskap av Christel Engelbert som också tillhör Bonnier-klanen och Patrik Engström som kanske också gör det. Huvuddelen av släktens aktier förvaltas genom en släktförening och genom ett avtal mellan alla aktieägare om att aktierna inte kan säljs utanför släktkretsen.

Finansklanen Bonniers kontrollerade kapital uppskattades av Tankesmedjan Katalys till 40 miljarder SEK år 2018.

Läs mer:

2 svar på ”Finansklanerna – Bonnier”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.