Dynastin Bonnier

Under första delen av 1800-talet etablerade tre bröder Bonnier verksamhet som bokhandlare och bokförläggare. Adolf Bonnier (1806-1867) drev först bokhandel i Göteborg, sedan i Stockholm. Verksamheten kom att utvidgas till bokförlag som drevs vidare av sonen Isidor Bonnier (1848-1925) innan förlaget togs över och slogs ihop med den verksamhet Adolfs bror Albert Bonnier (1820-1900) drev. Även den tredje brodern David Bonnier (1822-1881) var bokhandlare, bokförläggare, boktryckare och tidningsutgivare i Göteborg, bland annat grundade han Göteborg-Posten, den tidning som idag utgör grunden i det av familjen Hjörne kontrollerade tidningsimperiet i västra Sverige. Efter att Davids son Knut Felix Bonnier (1861-1941) drivit bokförlaget vidare övertogs även detta så småningom av Albert Bonniers förlag.

Snart utvecklades detta förlag till att bli det största i Sverige. År 1900 övertog Alberts son Karl Otto Bonnier (1856-1941) förlaget och på kort tid slukades en mängd andra bokförlag av det bonnierska företaget, däribland Åhlén & Åkerlunds Förlags AB som övertog 1929.

Senare förvärvade förlaget tidningen Dagens Nyheter och ännu senare startade man Expressen, vilket innebar att man under långa tider kontrollerat de två största tidningarna i Sverige. Det ska doc nämans att Aftonbladet periodvis varit större än Expressen. Av sönerna till Karl Otto kom all utom en attengagera sig i familjeföretaget på olika sätt. Däribland Tor Bonnier (1883-1976), Kaj Bonnier (1901-1970) och Åke Bonnier (1886-1979). Den ende som inte blev engagerad i förlagets verksamhet var Gert Bonnier (1890-1961), far till racerföraren Joakim Bonnier och farfars far till en av de ungdomar som var inblandad i Kungsholmsmordet/misshandeln.

I nästa generation, den fjärde generationen med verksamhet i Albert Bonniers Förlag, var det Tors söner Albert Bonnier II (1907-1989), Lukas Bonnier (1923-2006) och Johan Bonnier(1917-2001) samt Åkes son Gerard Bonnier (1917-1987) som märktes på ledande poster i företaget. På 1960-talet och 1970-talet, under dessa fyras ledning växte Bonnierfamiljens intressen i sin helhet, pappersbruk inköptes, förpackningsföretag, Svensk Filmindustri förvärvades år 1973 och verkstadsföretag med mera införskaffades. Det mesta av detta såldes senare av.

Utanför själva Bonniergruppen kontrollerade också de två bröderna Karl-Adam Bonnier (1934-) och Simon Bonnier (1929-) (söner till Tor) på 1970-talet en egen företagsgrupp. Dessa var halvbröder med den skara bröder som var verksamma i den egentliga Bonniergruppen och i alla fall Simon Bonnier låg i rättslig konflikt med Albert Bonnier II i slutet av 1970-talet.

I den femte generationen har det varit många ur familjen som blivit aktiva i Bonniergruppens företag. Däribland Karl-Otto Bonnier (1944-), son till Gerard, dennes syster Eva Engström (1948-), Johan Bonniers söner, Dan (1943-), Hans Jacob (1949-) och Carl-Johan (1951-).

Idag sitter återigen en Albert Bonnier (1954-) (son till Johan Bonnier), den tredje i ordningen, i ledningen för Albert Bonniers förlag, en del i förlagsdelen av Bonnier AB. I Bonnier AB är Jonas Bonnier (1963-) (son till Lukas) VD och i styrelsen sitter ovan nämnda Hans-Jacob Bonnier och Carl-Johan Bonnier (1951-), söner till Johan och bror till Albert III, Jeanette Bonnier (1934-) (dotter till Albert Bonnier II) och Pontus Bonnier (1954-). Den senare är son till Gerard Bonnier och bror till Hans-Jacob.

Lukas Bonnier var gift med Margareta Toss, chefredaktör och den kända Maria Bergom-Larsson (1942-) är dotterdotter till Karl Otto Bonnier. Detsamma gäller Cecilia Hagen (1946-).

Under 90-talet och därefter har Bonniergruppens olika företag lagt under sig en allt större del av media i Sverige. Sålunda ingår förutom de olika förlagen också diverse TV-företag och musikförlag och en mängd dagstidningar som DN, Expressen, Sydsvenskan, GT, Kvällsposten med flera. Man brukar prata om Bonniers mediemonopol.

Läs mer: Wikipedia, TV4, Affärsvärlden1, Affärsvärlden2, Approximation, AB, Realtid, Dan Josefsson, Dagens Media, SVD, Lasses blogg,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2008.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.