Bonniers makt – familjen

Bonnierkoncernen är ett av de största icke-börsnoterade och familjeägda svenska företagen. Andra stora är Axel Johnson AB och IKEA (fast det är ju egentligen ett nederländskt företag). Mediekoncernen Bonniersoperativa moderbolag är Bonnier AB, ett företag med 10 200 anställda totalt. Ägare till det företaget är Bonnier Holding AB med 12 anställda och ägare till det företaget är i sin tur Albert Bonnier AB. Firman kallad enligt de böcker som skrivits om familjen Bonnier.

Albert Bonnier AB har ett par andra dotterbolag än Bonnier Holding AB med Bonnier AB. Bonnier Fastigheter AB och AB Boninvest. Bonnier Holding har för sin del också ett antal dotterbolag, såsom Bonnier Konsthall AB, Bonnier Skog AB och ett antal utländska dotterbolag i Polen, Tyskland och Nederländerna. Hela koncernen med Albert Bonnier AB i toppen har cirka 14 000 anställda.

Albert Bonnier AB har, enligt Bernt Hermeles bok Firman Bonnier, 76 delägare, alla tillhörande familjen Bonnier, men ibland med andra efternamn. Det senare är inte så vanligt eftersom ägande i familjeföretaget i tidigare generationer enbart övertogs av manliga arvingar. Först i och med senare år har även kvinnliga arvingar blivit delägare. Utomäktenskapliga barn, vilket det finns en del av i släkten Bonnier, har dock hållits utanför ägandet. Detta har lösts genom att ägandet i företaget överförts till utvalda barn genom gåvor långt innan dödsfall och arvsskiften. På så sätt har exempelvis Lukas Bonniers utomäktenskapliga dotter Anna Toss inte något ägande i Albert Bonnier AB.

De största ägarna i Albert Bonnier AB (namn, ägarandel, samlad utdelning 2000 – 2011):

Pontus Bonnier m. barn, 12,7 %, 162 M SEK
Karl Otto Bonnier m. barn, 10,8 %, 137 M SEK
Eva Bonnier m. barn, 10,8 %, 137 M SEK
Åke Bonnier m. barn, 10,8 %, 137 M SEK
Jeanette Bonnier, 10 %, 127 M SEK
Charlotte Bonnier m. barn, 10 %, 127 M SEK
Karl-Adam Bonnier m. barn, 3,7 %, 47 M SEK
Jonas Bonnier m. barn, 3,2 %, 41 M SEK
Hans-Jacob Bonnier m. barn, 3 %, 38 M SEK
Carl-Johan Bonnier m. barn, 3 %, 38 M SEK
Albert Bonnier m. barn, 3 %, 38 M SEK
Malena Bonnier, 3 %, 38 M SEK

De fyra förstnämnda ägarna är barn till Gerard Bonnier (1917-1987). Att Pontus Bonnier äger en större andel aktier än de andra beror på att han köpt upp aktier från familjemedlemmar som sålt aktier. Samtliga utom prästen Åke Bonnier är aktiva i släktföretaget. Pontus Bonnier är vice styrelseordförande i Bonnier AB, VD för AB Boninvest och VD för Bonniers Konsthall AB och sitter i styrelsen för ”Firman”, Albert Bonnier AB. Eva Bonnier är bokförläggare på Albert Bonniers förlag samt styrelsemedlem i Firman och Karl-Otto Bonnier var tidigare styrelseordförande i Albert Bonniers förlag och är bokförläggare därstädes. Han är styrelsemedlem i Firman. Åke Bonniers aktieaffärer och mellanhavanden med firman sköts av brodern Pontus Bonnier. Pontus Bonnier var också ansvarig för att familjen Bonnier förlorade en massa miljoner i finans- och fastighetskraschen vid 1990-talets början genom engagemanget i finansbolaget Nyckeln.

Jeanette Bonnier och Charlotte Bonnier är döttrar till Albert Bonnier Jr (1907-1989). Karl-Adam Bonnier är en yngre bror till Albert Bonnier Jr och deras far var Tor Bonnier (1883-1976). Tor Bonnier var bror till Gerard Bonniers far Åke Bonnier (1886-1979). Gerard Bonnier och Albert Bonnier Jr var följaktligen kusiner. Charlotte Bonniers son Marcus Forsell (äger personligen 1,7 %) ärstyrelseledamot i Firman (Albert Bonnier AB). Jeanette Bonnier har arbetat som journalist i koncernen,sitter i styrelsen för Bonnier AB och var en period gift med Jörn Donner. Hon har inga arvingar då hennes enda dotter dog i en trafikolycka år 1985, 20 år gammal. Simon Bonnier, son till Tor Bonnier, har en dotter, Betty Bonnier Erhag (äger tillsammans med sina sykon 2,1 %) som sitter som suppleant i styrelsen för Firman. Även Karl-Adam Bonniers son, Tor Bonnier, sitter i Firmans styrelse som suppleant. Tidigare styrelsemedlemmar, som Jeanette Bonnier, Charlotte Bonnier, Simon Bonnier och Karl-Adam Bonnier har rätt att vara med på styrelsemöten i Firman (Albert Bonnier AB).

Jonas Bonnier är son till Lukas Bonnier (1922-2006) som i sin tur var bror till Albert Bonnier Jr. Hans syskon har till viss del sålt sina aktier i släktföretaget. Jan Bonnier och Peder Bonnier sålde allt de ägde, men den sistnämnde har senare köpt tillbaka en del. Jonas Bonnier är författare och var fram till i år VD för Bonnier AB. Han är styrelsesuppleant i Firman och medan hans bror Daniel Bonnier (äger 2,5 % av firman) är ordinarie ledamot. De flesta i syskonskaran bor utomlands eller är skrivna utomlands. Daniel Bonnier har en pågående tvist med Skatteverket om var han ska vara skriven, i Sverige eller Schweiz.

Hans-Jacob Bonnier, Carl-Johan Bonnier, Albert Bonnier och Malena Bonnier är barn till Johan Bonnier (1917-2001), ytterligare en son till Tor Bonnier. De fyra nämnda syskonen har ytterligare två syskon, Dan Bonnier och Gaga Bonnier. Carl-Johan Bonnier är styrelseordförande i Albert Bonnier AB (Firman) och i Bonnier AB. Han var VD i det sistnämnda företaget intill 1998. Albert Bonnier är verksam som förläggare i förlaget Bonnier Fakta och styrelsesuppleant i Firman. I Firman är ävenHans-Jacob Bonnier styrelsemedlem. Dan Bonniers dotter Martina Bonnier (tillsammans med far och bror David Bonnier äger hon 2,1 %) är suppleant i Firmans styrelse. Martina Bonnier är gift med Sverker Thufvesson, chef för Lancelot Asset Management.

Styrelse i Albert Bonnier AB

Bonnier, Carl Johan (f. 1951), Ordinarie ledamot, Styrelseordförande
Bonnier, Daniel, Ordinarie ledamot, Bosatt utomlands inom EES
Bonnier, Eva Elisabeth (f. 1945), Ordinarie ledamot
Bonnier, Filip Karl Otto (f. 1943), Ordinarie ledamot
Bonnier, Gerard Åke Pontus (f. 1954), Ordinarie ledamot
Bonnier, Hans-Jacob (f. 1948), Ordinarie ledamot
Forsell, Albert Marcus Ante (f. 1957), Ordinarie ledamot
Bonnier Erhag, Betty Johanna (f. 1961), Suppleant
Bonnier, Albert (f. 1954), Suppleant
Bonnier, Anna Martina (f. 1966), Suppleant
Bonnier, Tor Gabriel (f. 1966), Suppleant
Bonnier, Tor Jonas Gunnar (f. 1963), Suppleant

Tor Bonnier och Åke Bonnier hade ytterligare 4 syskon. Två systrar, Elin Bonnier (gift Larsson, 1884-1980) och Greta Bonnier (gift Berg, 1887-1976) och två bröder, Gert Bonnier (1890-1961) och Kaj Bonnier (1901-70). Gert Bonnier frånsade sig ägarskap i familjeföretaget genom att välja en annan karriär och döttrarna fick inga andelar. Racerföraren Joakim Bonnier (1930-72) var son till Gert Bonnier och den yngling som var inblandad i en uppmärksammad misshandel för ett antal år sen är en ättling till denna gren av familjen. En gren som alltså inte är så rik.

I sammanhanget kan det också konstateras av ättlingarna till Greta Bonnier och Elin Bonnier, som alltså inte fick del i släktföretaget, ofta är eller varit verksamma i bokbranschen, som författare eller journalister. Exempelvis Helene Andrae, Maria Bergom Larsson, Cissi Elwin Frenkel, Hanna Håkansson, Tobias Berggren och Johan Berggren.

VD i Albert Bonnier AB (Firman) är Erik Ingemar Haegerstrand och i styrelsen för det viktigaste verksamhetsbolaget, Bonnier AB, sitter förutom familjemedlemmar också en person som kan betraktas som makthavare i Bonnierkoncernen, Bengt Braun. Det finns alltså inte speciellt många med ekonomisk makt i Bonnierkoncernen som inte är släktmedlemmar.

Flera familjemedlemmar förekommer alltid på listor över Sveriges rikaste personer, exempelvis Jeanette Bonnier, Åke Bonnier, Pontus Bonnier, Karl Otto Bonnier, Charlotte Bonnier och Eva Bonnier. Vilket är lika med de största ägarna i släktföretaget.

Läs också:

  1. Bonniers – mediefamiljen nummer 1
  2. Dynastier – familjen Bonnier
  3. Bonniers – nästan synonymt med media i Sverige
  4. Spekulanterna – Karl-Adam Bonnier
  5. Strand Kapitalförvaltning AB – Salén, Wehtje, Bonnier
  6. Bonnierkoncernens hot mot yttrandefriheten
  7. Hult och EF Education
  8. Hult – egentligen en Bonnier?

Läs mer: DM1, 2, 3AB1, 2KT1, 2, Dagen, Resumé, DN, Leopard, AB, GP, SVD, HD1, 2SR, Fokus,Skånskan, NSK, LT, LM, Sydsvenskan, Fria, KB, ArbB, Hermele, NSD, Kulturen, EX1, 2Weyler,Corren, Anna Toss, DT, DPS, Sofia Hallberg, RT, UB, SVT,

Andra källor:
Bernt Hermele, Firman Bonniers, 2013
Björn af Kleen, Lucke & Lull, 2013
Göran Hägg, Svenska förmögenheter, 2013

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,, , , , , ,, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,, , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2013.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.