Hult och EF Education

1965 startade den ordblinde Bertil Hult (1941-) det som skulle bli världens största språkrese- och utbildningsföretag, EF Education med omkring 29 000 anställda och huvudkontor i Schweiz. Idén kom han på efter att han med hjälp av Marcus Wallenberg fått ett jobb på skeppsmäklarfirman Cambridge Tankers i London (förmodligen inte samma bolag som 1990-talets shipleasingföretag) för att lära sig engelska och när han 1963 träffade en kvinna vars son ordnade språkresor till Frankrike.

Året innan starten av EF hade Bertil Hult och några vänner ordnat skidresor till Alperna i ett bolag som var en slags föregångare till Europeiska Ferieskolan som bolaget hette från början, därav förkortningen EF.

I början av 1970-talet öppnade företaget sina första kontor utomlands. En tid bodde också hela familjen i USA, men bor idag i Schweiz. Hult är numera också verksam i den ideella verksamheten Mentor. Han har också instiftat det så kallade Bertil Hults pris som delar ut pengar till skolor som arbetar med dyslexiproblem på ett bra sätt.

För övrigt är han kända för att sky media och för sitt utsvävande och extravaganta leverne. Han ska dock inte förväxlas med den Bertil Hult som sitter i Q-meds styrelse.

Mer om EF och Bertil Hult: SVT1, 2, AB1, 2, 3, Wikipedia1, 2, Svenska Magasinet, DN1, 2, RT1, 2, E24, Chef, DI, Sydsvenskan, Metro, VA1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,

Andra källor:
Mats Holm, Framgång, 20 svenska entreprenörer om vägen till toppen, 2006

Ursprungligen på Svensson-bloggen 2009.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Technorati: , , , ,

3 svar på “Hult och EF Education”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.