Dynastin Söderberg

En av de stora svenska finansfamiljerna som genom tiderna lyckats undvika större publicitet. Ursprunget till familjens roll som en av Sveriges stora finansfamiljer är företaget Söderberg & Haak, en järngrossistfirma som grundades 1864 av Per-Olof Söderberg som firman P. Söderberg. Två år senare inträdde Leonard Haak som ägare och företaget fick namnet Söderberg & Haak.

1934 bildas så det bolag som än idag är centrum för familjens makt, investeringar och företagsägande, Ratos och 1947 blir Söderberg & Haak ett dotterbolag till Ratos. Ratos grundas som ett investmentbolag av de två bröderna Torsten (1894-1960) och Ragnar Söderberg (1900-1974). Ragnar Söderberg var gift med Ingegerd f. Wallenberg, dotter till Axel Wallenberg, som i sin tur var bror till bl.a. häradshövdingen Marcus Wallenberg och K.A. Wallenberg. Ragnar Söderberg liksom sönerna Erik (1926- ) och Sven (1928-2000) hade följaktligen en hel del uppdrag i olika Wallenbergföretag förutom engagemanget i de egna företagen. Systern till Erik och Sven, Barbro Montgomery gifte sig med Henry Montgomery (1927-) som haft många uppdrag i näringslivet samt inom statlig förvaltning. Paret Montgomery sitter fortfarande i de nedan nämnda stiftelsernas styrelser.

1960, vid Torsten Söderbergs död grundas två stiftelser för att ta hand om delar av familjens förmögenhet, Torsten Söderbergs Stiftelse och Ragnar Söderbergs stiftelse. I styrelserna för dessa stiftelser dominerar familjen Söderberg totalt och det är delvis via dessa som Ratos kontrolleras. Torsten Söderbergs stiftelse har säte i Göteborg och Ragnar Söderbergs stiftelse i Stockholm. Stiftelserna delar varje år ut betydande belopp till forskning och annat.

Idag ingår två medlemmar av familjen Söderberg i styrelsen för Ratos, det är kusinerna Jan Söderberg (1956-) och Per-Olof Söderberg (1955-) som i Veckans Affärer år 2004 kommenterar familjens intressen i Ratos så här:

”Både jag och min kusin är så nöjda över hur Ratos sköts och drivs, såväl operativt som inom styrelsen. Det finns inga funderingar på att göra några förändringar”, säger han.

och

”Det finns inga formella möten inom släkten, men min kusin och jag har förstås täta kontakter”, säger Per-Olof Söderberg.

Det sistnämnda måste då göra undantag för styrelsemöten i de båda stiftelserna. För dessa är verkligen rena famljeträffarna.

Per-Olof är son till Sven Söderberg och Jan till Erik Söderberg. Jan Söderberg är också ägare av en mindre företagsgrupp, Söderbergföretagen.

Bland företagen som Ratos idag kontrollerar märks DIAB, Camfil, Lindab, Euromaint, Hägglund Drives, Anticimex, Superfos, MCC och Inwido. Faktiskt kontrollerar man en hel del företag verksamma inom miljöteknik, vindkraft etc.

Medlemmar i familjen Söderberg nämns ofta i samband med listningar över Sveriges förmögnaste personer, största skattebetalare och liknande.

Läs mer: Dagens Industri, CS, AB, Affärsvärlden, Kalla Kulor,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2008.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.