Söderbergs

Familjen Söderberg är en finansfamilj som i långa tider samverkade nära med Wallenbergs. Inte minst på grund av att de var nära släkt. Familjen finns också med i varenda kartläggning av svenska finansfamiljer som genomförts de sista 50 åren. Ursprunget till familjens finansimperium är främst järnhandelsföretaget Söderberg & Haak, men centrum för familjen kontroll över olika företag har länge varit investmentbolaget Ratos i vilket bolag familjen äger 47% och familjestiftelser 27%. Tidigare var Ratos ett företag inriktat på långa innehav, men numera förvandlat till ett företag inriktat på kortsiktigt ägande med maximala profiter och bolagsomvandling på agendan. Ratos har blivit ett så kallat private equity-bolag.

Totalt finns 15 000 anställda i olika företag som Ratos äger majoritet i. Bland de företagen märks bl.a. järnvägsunderhållsföretaget Euromaint och företag som Jötul, GS Hydro, Anticimex och MCC. Bland företag där Ratos äger ett dominerande minoritetsintresse, dvs faktiskt kontrollerar, återfinns Lindab (Ratos 22%) med 5 000 anställda och DIAB med 1 000 anställda, det sistnämnda ett företag som Ratos kontrollerar tillsammans med annan ägare. Även Atle Industri med 900 anställda är ett företag som Ratos kontrollerar tillsammans med annan ägare. Totalt finns det 23 000 anställda i företag som familjen Söderberg på olika sätt har kontroll över. Ratos har också intressen i olika bolag där andra ägare dominerar, bland dessa bolag märks danska Superfos A/S med 1 500 anställda, Camfil AB 3200 anställda och HL Display med 1 000 anställda. Det finns cirka 6 000 anställda totalt i företag som Ratos har begränsade minoritetsintressen i.

En del tyder också på att familjen Söderberg och Ratos har ett visst samarbete med ett annat Private Equity-företag, IK Investment Partners som kontrollerar företag med ungefär 30 000 anställda totalt. Vidare äger IK Investment Partners delar i ytterligare företag med totalt cirka 9 000 anställda. Vem som egentligen kontrollerar IK Investment är oklart, men förutom samarbetet med Ratos verkar det också finnas ett samarbete med SEB, en bank kontrollerad av familjen Wallenberg.

De två familjemedlemmar som utövar makt i familjeföretaget Ratos är kusinerna Jan Söderberg och Per-Olof Söderberg, som var och en också kontrollerar var sin mindre företagsgrupp. Analys och rådgivningsföretaget Söderberg & Partners kontrolleras av Per-Olof Söderberg och industriföretagsgruppen Söderbergföretagen AB ägs av Jan Söderberg. Föutom styrelsuppdrag i Ratos har Per-Olof Söderberg poster i Söderberg & Partners, Scandinavian Photo, Skandia Investment och Oxigene. Jan Söderberg sitter i styrelserna i Ragnar Söderbergs stiftelse, Ratos och Söderbergföretagen. I de två stiftelserna sitter ytterligare en rad familjemedlemmar i styrelserna. Tomas Söderberg, Peter Söderberg, Maria Söderberg, Wanja Söderberg, Anna Söderberg, Elisabet Söderberg Björkman och Torsten Söderberg sitter i Torsten Söderbergs stiftelse och Erik Söderberg, Barbro Montgomery, Ragnar Söderberg, Henry Montgomery och Marie Söderberg i Ragnar Söderbergs stiftelse. Direktör för stiftelserna är Edvard Söderberg.

Bland andra makthavare i familjen imperium märks främst Arne Karlsson, Ratos, Atle Mergers & Acqusitions, Bonniers, Camfil, Haglöfs, SNS. Det är också möjligt att Annette Sadolin (Ratos, Lindab, Top Danmark, Skodberg Kurhotel och Östre Gasvaerk teater) och Olof Stenhammar (Ratos, Mentor Fond, SNS, Wilh. Stenhammars stiftelse) ska räknas dit.

Läs mer: Dagens PS, E24, Realtid1, Privata Affärer1, Affärsvärlden1, Privata affärer2, Sydsvenskan1, Sydsvenskan2, Affärsvärlden2, Realtid2, KI, AB,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2008.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “Söderbergs”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.