JRS Asset Management och Söderberg & Partners

En artikel från 2011.

Familjen Wallenberg har ett eget fondförvaltningsbolag. Det tycks också en annan finansfamilj som faktiskt är nära släkt med wallenbergarna, familjen Söderberg, ha. Närmare bestämt två bolag. En av grundarna av JRS Asset Management är Jakob Söderberg, son till Johan Söderberg, som i sin tur var son till Ragnar Söderberg och Ingegerd Wallenberg. Moderbolaget till JRS heter New Oak AB och i det bolaget sitter Jakob Söderberg inte i styrelsen så hur mycket han egentligen äger av fondbolagskoncernen är ganska oklart.

styrelsen för New Oak återfinns Mats Thomas Ekström och Peter Niclas Nygren.  De sitter också i styrelsen för JRS Asset Management i likhet med Jakob Söderberg, Bo Dillner, Carl Magnus Larsson och Erik Walter Wehtje.  JRS sysslar med att vara privatbank till mycket rika, verksamhetstypen kallas för ”family office”:

– Vi vill vara lite doldisar med vårt family office-koncept och vi marknadsför oss inte. Ibland bjuder vi in kunder och referenspersoner till seminarier där vi pratar juridik, skatter eller om vår makrosyn, säger Mats Ekström, vd på JRS Asset Management.

Nya kunder tillkommer på rekommendation från vänner och bekanta. JRS riktar sig till personer som har en komplicerad förmögenhetsbild och som behöver hjälp med allt som rör förvaltning, skatter och juridiska frågor. Själva förvaltningen bygger mycket på att äga rätt tillgångar vid rätt tidpunkt, och förvaltarna har lång erfarenhet. Chefsstrategen Torbjörn Söderberg (dock inte släkt med Ratos grundare) har tidigare varit på Carnegie och Trevise.

– Vi är innovativa, kostnadseffektiva och vana vid att jobba med den här typen av kunder. Vi kan skapa egna stängda produkter, som till exempel portföljer med fastigheter, private equity eller företagsobligationer. Det är det som är det exklusiva, kunderna kan få en lite roligare portfölj och inte bara traditionella investeringar, säger Mats Ekström.

På fastighetssidan så har JRS ett samarbete med Möller & Partners, ett rådgivningsföretag i fastighetsbranschen såväl som ett fastighetsbolag.

Förutom i JRS sitter Jakob Söderberg också i styrelsen för en mängd olika mindre företag liksom i en familjestiftelse, Johan & Jakob Söderbergs StiftelseÖvriga styrelsemedlemmar är Marie Söderberg, Richard Arvidsson och Viktor Söderberg.

Erik Walter Wehtje tillhör den familj som en gång ägde större delen av svensk byggmaterialindustri och är alltså släkt med familjen Wallenberg i likhet med Jakob Söderberg.

En kusin till Jakob Söderberg, Per-Olof Söderberg, äger företaget Söderberg & Partners med en liknande verksamhet som JRS:

En av de större spelarna när det gäller personförsäkringar och kapitalförvaltning är Söderberg & Partners, där Per-Olof Söderberg är styrelseordförande och huvudägare.

Där JRS är en privatbank är Söderberg & Partners mer ett rådgivningsföretag. I styrelsen för Söderberg & Partners sitter förutom Per-Olof Söderberg också Gustaf Rentzhog och Håkan Wersäll. Söderberg & Partners har cirka 600 anställda så det är ett ganska stort bolag för att vara i kapitalförvaltningsbranschen och uppger själva att de är den största oberoende försäkringsförmedlaren på den svenska marknaden. Per-Olof Söderberg är son till Johan Söderbergs bror Sven Söderberg.

Per-Olof Söderberg sitter tillsammans med ytterligare en kusin, Jan Söderberg, son till Erik Söderberg som var ytterligare en bror till Sven Söderberg och Johan Söderberg, i styrelsen för riskkapitalbolaget Ratos. I Ratos kontrollerar familjen Söderberg totalt 46,5% av rösterna och familjens stiftelser kontrollerar ytterligare 26,9%. I de två viktiga familjestiftelserna Ragnar Söderbergs stiftelse och Torsten Söderbergs stiftelse så sitter Jan Söderberg samt en rad andra familjemedlemmar i styrelsen för Ragnar Söderbegs stiftelse. Styrelsen i Torsten Söderbergs stiftelse domineras av Torsten Söderbergs ättlingar som inte är verksamma i familjeföretaget Ratos.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2011.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.