Ratos – börsnoterat riskkapitalbolag

Förvaltnings AB Ratos är ett gammalt investmentbolag som numera förvandlats till ett riskkapitalbolag, ett så kallat private equityföretag. Bolaget grundades på 1930-talet och fick namn efter grundarna Ragnar och Torsten Söderberg. Ratos har ett eget kapital på 15 miljarder SEK och det bokförda värdet på aktieinnehaven är omkring 14 miljarder SEK.

Familjen Söderberg som är släkt med familjen Wallenberg dominerar fortfarandeägandet i Ratos genom att familjen äger 19% av aktiekapitalet men kontrollerar 47% av rösterna i företaget. Familjens två stiftelser Ragnar Söderbergs Stiftelse och Torsten Söderbergs stiftelse innehar ytterligare 16% av kapitalet och 27% av rösterna i bolaget. Ratos är följaktligen mycket starkt kontrollerat av grundarfamiljen, tillika en av Sveriges klassiska finansfamiljer.

I styrelsen för familjeföretaget sitter Per-Olof Söderberg och Jan Söderberg från ägarfamiljen, vidare Olof Stenhammar, Lars Berg, Arne Karlsson (VD), Staffan Bohman, Annette Sadolin och Margareth Øvrum.

I likhet med de flesta andra private equity-företag så har Ratos främst helägda eller majoritetsägda företag i sin portfölj. Men till skillnad från de flesta private equity-företag är Ratos börsnoterat och hemmahörande i Sverige. Man är inte organiserade utifrån principer som är ämnade till att smita med skatt och andra åtaganden på det sätt som EQT, IK Invest (i vars fonder Ratos investerat), Nordic Capital, Altor och Segulah är.

Inte heller har man sina största investeringar i sektorer som finansieras med skattepengar även om man deltagit i utköpen av gemensam egendom. Man ägerexempelvis järnvägsunderhållsföretaget Euromaint med 2 700 anställda, som gjort sig känt för en del fackföreningsfientligt agerande. Totalt finns omkring 20 000 anställda i företag som Ratos kontrollerar. I delägda Lindab finns 4 500 anställda. De största av de kontrollerade företagen är förutom Euromaint,Bisnode (3 000 anställda), Inwido (3 800), Anticimex (1 200), Diab (1 200) och HL Display (1 100).

Ratos själv anser att man är mer ansvarstagande än många renodlade onoterade private equity-företag och kallar sig själv för ett private-equitykonglomerat. Ett mellanting mellan ett rörelsedrivande investmentbolag och ett riskkapitalbolag inriktat på private equity tycks vara vad de menar med detta.

Läs mer: AV1, 2, 3, E24, DN, VA1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, GP, E24, SVD1, 2, DPS,Cisionwire,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , , , ,, , , , , ,, , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.