Söderbergstiftelserna

Familjen Söderberg är en av få svenska finansfamiljer som kan hittas bland de som CH Hermansson på 1960-talet kallade ”de 15 familjerna” och som fortfarande tillhör den svenska finanseliten. De övriga kvarvarande familjerna som också idag kan sägas tillhöra de femton mäktigaste finansfamiljerna i Sverige är Wallenberg, Ax:son Johnson och Stenbeck (Hermansson kallade gruppen för Klingspor då han ansåg att familjen Klingspor då var den mäktigaste familjen i det triumvirat av familjer som styrt finansgruppen länge. Idag är Stenbeck utan tvekan den familj som håller i rodret).

Familjen Söderberg agerade i början av 1960-talet på samma sätt som deras släktingar i familjen Wallenberg gjorde. De startade stiftelser till vilka en del av familjens förmögenhet överfördes. Ett sätt att få skattebefrielse för förmögenhet och ett sätt att behålla makten över företagsimperiet. För att skattebefrielse på inkomst och förmögenhet skulle kunna uppnås måste också stiftelserna vara allmännyttiga, dvs dela ut pengar till forskning och liknande. Trosten söderbegs stiftelse har exempelvis betytt mycket för Röhsska museet i Göteborg.

Centrum för familjens Söderbergs finansmakt är Förvaltnings AB Ratos, idag betraktat som ett private-equityföretag. Ett riskkapitalbolag. Huvudägare i detta företag är de två familjestiftelserna, Ragnar Söderbergs Stiftelse och Torsten Söderbergs Stiftelse som bildades 1960 samt familjen Söderberg direkt. De två stiftelserna kontrollerar 14,7% respektive 12,5% av rösterna i Ratos medan familjen via direkt ägande kontrollerar 46,3% av rösterna.

Familjen Söderberg dominerar totalt styrelserna i de två stiftelserna som ser ut på följande sätt:

Torsten Söderbergs stiftelse

Tomas Söderberg, fil. dr h.c., ordförande, Kållered
Richard Arvidsson, professor, vice ordförande, Stockholm
Peter Söderberg, fil. kand., ledamot, Göteborg
Maria Söderberg, civilekonom, ledamot, Stockholm
Wanja Söderberg, teol. stud., suppleant, Marstrand
Anna Söderberg, fil. kand., suppleant, Stockholm
Elisabet Söderberg, doktorand, suppleant, Stockholm
Torsten Söderberg, produktutvecklare, suppleant, Sätila

Ragnar Söderbergs stiftelse

Ragnar Söderberg, ordförande
Marie Söderberg, vice ordförande
Barbro Montgomery, ledamot
Katarina Söderbaum, ledamot
Ann Stern, suppleant
Jan Söderberg, suppleant
Lars Söderberg, suppleant
Alexandra Montgomery, suppleant

I Torsten Söderbergs stiftelse sitter ättlingar till honom och I Ragnar Söderbergs stiftelse ättlingar till denne. Barbro Montgomery (1930-) är dotter till Ragnar Söderberg. Ragnar Söderberg och Torsten Söderberg var bröder. Från 1974 har det varit Ragnar Söderbergs släktgren som styrt Förvaltnings AB Ratos och idag sitter två kusiner, tillika barnbarn till Ragnar Söderberg, i förvaltningsbolagets styrelse. Jan Söderberg (1956-) och Per-Olof Söderberg (1955-). Bägge dessa två har dessutom byggt upp egna små företagsgrupper, Söderbergföretagen respektive Söderberg & Partners, vid sidan av Ratos. Jan Söderberg sitter också i styrelsen för Ragnar Söderbergs stiftelse. Bägge kusinerna liksom flera av deras syskon brukar förekomma på listor över Sveriges rikaste privatpersoner.

Jan Söderberg och Per-Olof Söderberg är söner till Erik Söderberg (1926-2009) respektive Sven Söderberg (1928-2004) som i sin tur var bröder till Barbro Montgomery. Denna syskonskara hade ytterligare en bror, Johan Söderberg (1923-2011) vars son Jakob Söderberg har gett namn åt företaget JRS. Jakob Söderberg var också en av grundarna av JRS men tycks inte längre vara nån större ägare.

Stiftelsernas förmögenhet varierar med börskursen på Ratos eftersom detta är den enda större placering som de har. Idag kan värdet av stiftelsernas förmögenhet uppskattas till cirka 4 miljarder SEK med ungefär lika mycket i varje stiftelse.

Läs mer: Företagsminnen, Lundaluppen,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2013.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.