Energibolagen – Svevind

Svevind AB är ett av Sverige största vindkraftsbolag och har sitt huvudkontor i Piteå. Främst för att bolaget är ledande i utvecklingen av vindkraftsparkerna i Markbygden i närheten av Piteå.

Sammantaget är vindkraftsparkerna i Markbygden Europas största och en av världens största vindkraftsanläggningar. Svevind är framförallt projektör och utvecklar av vindkraftsanläggningar men har även driftansvar.

Huvuddelen av de vindkraftverk Svevind projekterar och bygger sköts dock av W3 Energy (W3 Renewables AB). Detta bolag knoppades av från Svevind och övertogs av företagsledningen.

Ägare av Svevind AB är tysken Wolfgang Kropp via det tyska bolaget New Energy Holding Gmbh. Han äger också det tyska bolaget Svevind Energy Gmbh och driver vindkraftsprojekt i flera andra länder.

I styrelsen för Svevind AB ingår Wolfgang Kropp (ordf.), Kristina Falk, Mikael Kyrk, Peter Lundström, Fredrik Bäcklund, René Pforte och Ronald Meisel. Wolfgang Degelman är suppleant. Mikael Kyrk äger för sin del konsultbolaget Windpeak AB.

Bild: Svevind AB
Läs mer:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.