Energibolagen – Arise AB

Arise AB är en av de fyra stora vindkraftsprojektörerna i Sverige. Huvudkontoret finns i Halmstad. De övriga är Svevind, Eolus Vind AB och OX2. Bolaget grundades 2007 av Peter Nygren, Leif Jansson, Ulf Corné. 2010 börsnoterades företag och ägarna är idag helt andra.

Största ägare är idag Johan Claesson med familj med 25,2% av aktiekapital och röster. Familjen Claesson kontrollerar också det stora fastighetsbolaget CA Fastigheter med moderbolaget Claesson & Anderzén AB och fondförvaltaren Catella. Nästa största ägare är Alto Cumulus Asset Management som innehar 10,2% av aktiekapital och röster. Det är ett bolag i Ax:son Johnsson-sfären.

Styrelsen i bolaget består av Joachim Gahm (ordf) som också sitter i styrelsen för Catella AB, Jon G Brandsar, Johan Damne som även är VD i Claesson & Anderzén AB och styrelseledamot i Catella AB och Maud Olofsson.

Företaget driver egna vindkraftverk, projekterar och utvecklar vindkraftverk samt förvaltar andra ägares vindkraftverk och vindkraftsparker. Bland annat förvaltar de vindkraft för riskkapitalbolag som Blackrock, Green Investment Group, TRIG och InfraRed. Totalt förvaltar bolaget 1350 MW i Sverige och Norge åt andra ägare och äger själva 139 MW. De anläggningar som håller på att uppföras kommer att vara på totalt 473 MW.

För projektering och förvaltning av vindkraftverk och vindkraftsparker har Arise AB en mängd olika dotterbolag.

Bild: Arise
Läs mer:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.