Energibolagen – Eolus Vind AB

Eolus Vind AB är ett företag som hör hemma i Hässleholm. Det grundades 1990. Det är ett av de stora vindkraftsbolagen i Sverige. Bolaget både projekterar, utvecklar, investerar i, äger och driver vindkraftverk och vindkraftsparker. Bolaget har en mängd dotterbolag för att utveckla och driva enskilda vindkraftverk.

Företaget är börsnoterat och Domneåns Kraft AB innehar 9,5% av aktiekapitalet och 15,6% av rösterna. Ägare av Domneåns Kraft AB är Bengt Gustaf Johansson. Ytterligare 2,4% av aktiekapitalet och 6,6% av rösterna innehas av Åke Johansson och ytterligare 0,9% respektive 5,3% innehas av Hans Johansson och Borgunda Bygghandel genom diverse bolag. Totalt innehar familjen Johansson 27,5%.

Den enda större aktieägaren vid sidan av familjen Johansson är Hans Göran Stennert med 3,6% av aktiekapitalet och 11,8% av rösterna.

I slutet av 2020 förvaltade Eolus Vind AB vindkraftverk med en installerad effekt på totalt 903 MW. Vindkraftverk med en totalt installerad effekt på 515 MW var under byggnad i slutet av 2020. De förvaltar bland annat vindkraftverk åt ägare som bland annat Munich Re, ewz, Commerz Real, Aquila Capital och KGAL,

Styrelsen i bolaget består av Hans Göran Stennert (ordf), Hans Linnarson, Sigrun Hjelmqvist, Jan Johansson, Hans Johansson och Bodil Jönsson. VD år Per Witalisson och vice VD är Marcus Christian Landelin.

Bild: Eolus Vind
Läs mer:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.