Energibolagen – Holmen Energi

Holmen Energi AB är ett dotterbolag till skogsindustrikoncernen Holmen AB. Detta är i sin tur ett dotterbolag till LE Lundbergföretagen som ägs av familjen Lundberg. Detta bolag bedriver dock ingen verksamhet utan den återfinns bland annat i bolag som Holmen Vattenkraft AB, Ljusnan Vattenkraft AB, Blisterliden Vind AB, Blåbergsliden Vind AB och Holmen Energi Elnät AB. Chef för energiverksamheten är Fredrik Nordqvist.

Styrelsen i moderbolaget Holmen AB består av Fredrik Lundberg (ordf), Carl Bennet, Lars Josefsson, Lars G Josefsson, Alice Kempe, Louise Lindh (dotter till Fredrik Lundberg), Ulf Lundahl, Henrik Sjölund och Henriette Zeuchner.

Företaget är delägare i vattenkraftverk i Ume älv , Ljusnan, Gide älv, Faxälven (biflod till Ångermanälven), Iggesundsån och Motala ström. Kraftverken i Motala ström och Iggesundsån är helägda liksom två av kraftverken i Ljusnan. I övriga vattenkraftverk äger de mellan 7 och 49%.

De äger en vindkraftspark i Varsvik i Uppland och bygger två vindkraftsparker i Västerbotten, Blåbergsliden som tas i bruk under 2022 och Blisterliden.

Vindkraft. Bild: Holmens AB
Läs mer:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.