Energibolagen – Skellefteå Kraft

Skellefteå Kraft AB är Sveriges fjärde största elproducent. De äger flera vattenkraftverk i Skellefte älv och dessutom en liten andel i Mellansvensk Kraftgrupp AB (MKA) som äger del i Forsmarks kärnkraftverk. Huvudägare i Forsmark är Vattenfall och huvudägare i MKA är Fortum.

Bolaget driver flera vattenkraftverk i Skellefteälven samt enstaka kraftverk i Indalsälven, Piteälven, Umeälven, Åby älv, Öreälven och Rickleån. Totalt äger och driver bolaget 28 vattenkraftverk varav 17 större. Dessutom äger de fyra vindkraftsparker varav den största är Blaiken.

Skellefteå Kraft driver även ett regionalt elnät, flera fjärrvärmenät varav det största ligger i Skellefteå. Vidare driver de ett fibernätverk för data och TV och laddstationer för bilar. Tidigare har de också erbjudit internet och telefonitjänster med de verksamheterna har sålts.

Rengårds kraftverk. Bild: Skellefteå Kraft

Ägare av Skellefteå Kraft AB är Skellefteå kommun. VD i bolaget är Joachim Nordin och styrelsemedlemmar är Fredrik Lundberg (ordförande), Conny Sandström (vice ordförande), Annica Bray, Ann-Helen Bågesund Marklund, Per Fhärm, Hans-Eric Wallin, Nils Vesterberg och Anna-Karin Nilsson.

Skellefteå stads kraftverk bildades när stadsfullmäktige 1906 beslutade att bygga ett kraftverk i Finnforsen i Skellefteälven. Mellan 1928 och 1941 byggdes ytterligare tre kraftverk i Skellefte älv. 1957 blev verksamheten ett aktiebolag. 1961 påbörjades en omfattande utbyggnad av älven som avslutades i slutet av 1989. En lång rad kraftverk byggdes av flera olika bolag.

Blaiken vindkraftspark. Bild: Skellefteå Kraft
Läs mer:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.