Energibolagen – Jämtkraft

Jämtkraft AB är en av de större elproducenterna i Sverige med 17 vattenkraftverk i Jämtland och fem vindkraftsparker från Dalarna upp till Gällivare. De har också en solcellsanläggning i Östersund och driver elnätet i större delen av Jämtland. De driver också ett fjärrvärmenät i Östersund.

Styrelsen i bolaget består av Kerstin Arnemo (ordf), Katarina Nyberg Finn (v.ordf), Pär Jönsson, Anders Magnusson, Bengt Nord, Jörgen Encke, Henrik Granström, Liza Nyberg, Roger Bergvall, Peter Martinsson, Ylva Andersson (VD) och Iréne Burman.

Hissmofors vattenkraftverk. Bild: Jämtkraft
Historia

Ursprunget till bolaget är Östersunds Elektriska Belysningsaktiebolag (ÖEBAB) som startade elproduktion i Östersund år 1889 i liten skala. Elektrifieringen gick snabbt i Jämtland. 1924 fanns 87 kraftstationer i Jämtland och Härjedalen varav 72 små bygdekraftverk. Utöver det fanns ett 40-tal elföreningar av skiftande storlek. Små elföreningar fanns även i Östersunds utkanter, till exempel i Lugnvik, Lillänge, Odenskog och på Frösön. Dessa slogs efterhand samman med Östersunds Elektriska AB (ÖEAB) som ÖEBAB bytte namn till.

1963 blev skogsbolaget Hissmofors AB till salu och företaget styckades upp mellan Norrlands Skogsägares Cellulosa AB, Östersunds stad och ÖEAB. Mellan åren 1964 och 1974 fusionerades ett 30-tal företag och föreningar in i ÖEAB. 1979 bytte därför ÖEAB namn till Jämtlandskraft AB (JKAB). Samtidigt krävde Krokoms och Åre kommuner ökat inflytande i bolaget vilket ledde till en nyemission som gav dessa två kommuner ägande. 98% ägdes dock fortfarande av Östersunds kommun.

1974 bildades Östersunds Fjärrvärme AB, ÖFAB, med kommunen som huvudägare och JKAB som minoritetsägare. ÖFAB fusionerades med Jämtlandskraft 1989, genom att Östersunds kommun överförde sitt aktieinnehav på 9,2 miljoner kronor. I samband med fusionen bytte företaget namn till Jämtkraft AB.

1993 ägde ytterligare en förändring rum, då Jämtkraft köpte Vattenfalls del i AB Kattstrupeforsen. Vattenfall AB fick aktier som dellikvid genom en riktad fondemission. 2009 köpte Östersunds kommun Vattenfalls aktieandel, 20,6 procent, för 550 miljoner kronor och utökade därmed sitt ägande i Jämtkraft till 98,4 procent.

Läs mer:

2 svar på “Energibolagen – Jämtkraft”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.