Energibolagen – Peas och OX2

OX2 AB är ett börsnoterat bolag med huvudkontor i Stockholm. Företaget ägs till 50,7% av Peas Industries AB som i sin tur ägs av Byr AB. Ägare av Byr AB är Thomas von Otter och Johan Ihrfelt. Största minoritetsägare är riskkapitalbolaget Altor med 16,65%. Johan Ihrfelt var en av de som grundade webbportalen Spray år 1995. 2005 var han också med och grundade OX2 AB. Bolaget har en mängd dotterbolag för enskilda projekt och vindkraftsparker. En minoritetsdelägare är riskkapitalbolaget Altor.

Styrelsen i OX2 AB består av Johan Ihrfelt (ordf), Thomas von Otter, Anna-Karin Eliasson Celsing, Niklas Midby, Petter Samlin, Jan Frykhammar, Malin Persson och Ann Grevelius. VD är Paul Stormoen. I Peas Industries AB ingår Johan Ihrfelt (ordf och VD), Thomas von Otter (vice VD), Anna-Karin Eliasson Celsing och Johan Wieslander i styrelsen.

Peas Industries AB äger också bland annat biogasbolaget Biond Holding AB, energiföretaget Enstar AB som utvecklar energisystem för fastigheter och har tidigare drivit solcellsverksamhet i bolaget Utellus AB. Den sistnämnda verksamheten har dock sålts.

Biond Holding producerar biogas och gödsel från avfall vid anläggningar i Helsinborg och Sävsö. Det är en av Sveriges största producenter av biogas.

OX2 projekterar, utvecklar, bygger och förvaltar vindkraftverk och vindkraftsparker. Bland annat förvaltar de vindkraftverk åt ägare som exempelvis CGN, Hermes, IKEA, Allianz, Octopus Renewables, Aquila Capital, Frontavis och Ardian.

Bild: OX2
Läs mer:

3 svar på “Energibolagen – Peas och OX2”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.